Annons

Finland har återlämnat rysk konst

Konst • Publicerad 9 april 2022
Tretjakovgalleriet, i Moskva, är ett av de museer vars konstföremål beslagtogs av finska tullen. Arkivbild.
Tretjakovgalleriet, i Moskva, är ett av de museer vars konstföremål beslagtogs av finska tullen. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryska myndigheter meddelar att de konstverk som i början av månaden beslagtogs av den finländska tullen nu har återbördats till Ryssland.

"Konsten är åter på rysk mark", skriver kulturdepartementet i Moskva i ett uttalande.

Annons

Det handlar om målningar, skulpturer och antikviteter värda drygt 430 miljoner kronor som beslagtogs av den finländska tullen vid gränsövergången mot Ryssland vid Vaalimaa i södra Finland. Konstverken var på väg tillbaka till museer i Ryssland efter att ha varit utlånade till museer och gallerier i Japan och Italien.

Beslaget skedde eftersom konstföremål omfattas av de sanktioner som införts av EU mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Myndigheterna i Moskva kallade till sig Finlands ambassadör i Ryssland, Antti Helantera, och uttryckte sitt missnöje.

Den finländske utrikesministern Pekka Haavisto bestämde efter samråd med EU-kommissionen att återlämna konstverken till Ryssland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons