Annons

Finnskogsmörkt tungsinne där idéerna irrar

Kvällstidningsreportrarna Joni Nykänen och Johannes Selåker deckardebuterar tillsammans.En ung frilansjournalist och en rutinerad polis ska lösa mord – men det blir lite rörigt, tycker Mats Palmquist.
Bokrecension • Publicerad 11 april 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Joni Nykänen och Johannes Selåker.
Joni Nykänen och Johannes Selåker.Foto: Bengt Alm

Förstfödd

THRILLER

Författare. Nykänen och Selåker

Förlag: Bokfabriken

Att slå sig ihop om en god historia kan vara ett vinnande koncept, det finns det några goda exempel på. En del lyckas bättre än andra. Journalisterna Johannes Selåker och Joni Nykänen har en bit kvar till de bästa. Med sitt förstlingsverk ”Förstfödd” trasslar de till sitt berättande och har uppenbart svårt att sovra bland sina idéer.

Nykänen och Selåker presenterar ett myller av människor som rör till det i en luttrad deckarläsares huvud och ingen av dem tar sig in i mitt hjärta. Trots korta kapitel med cliffhangers får berättelsen aldrig riktig fart. ”True detective” möter nordic noir utlovas, men något mer än ett finnskogsmörkt tungsinne blir det inte.

Annons

Bergslagen skulle ändå kunna vara en skräckinjagande plats på jorden. Förhoppningsvis är det här ändå ett samarbete som kan utvecklas till något bra.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons