Annons

"Flashback forever" gör obekvämt valprogram

I tv-programmet "Valet forever" får ledarna för landets riksdagspartier bemöta de rykten som florerar kring deras privatliv på anonyma forum som Flashback. Och trots bitvis obekväma frågor har partiledarna hanterat uppgiften bra, anser Emma Knyckare, som är en av tre programledare.
Tv • Publicerad 2 juli 2022
I tv-programmet "Valet forever" får landets partiledare bemöta de rykten som florerar kring deras person på forum som Flashback. Arkivbild.
I tv-programmet "Valet forever" får landets partiledare bemöta de rykten som florerar kring deras person på forum som Flashback. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I SVT:s satsning "Valet forever" intervjuar trion bakom podcasten "Flashback forever" landets partiledare inför höstens riksdagsval – och i programmet ställs bitvis obekväma frågor kring deras person och privatliv – allt baserat på rykten som hämtats från anonyma nätforum som Flashback, Familjeliv och hästforumet Bukefalos.

Enligt Emma Knyckare, som tillsammans med Ina Lundström och "Scroll-Mia" leder programmet, vill trion genom ge röst åt de personer som finns på forumen och på så sätt ge plats för infallsvinklar, som annars inte skulle komma fram i den offentliga debatten.

Annons

– Var femte svensk använder något av de anonyma forum som finns på nätet, så det handlar ju om en ganska stor grupp av väljarbasen – och på exempelvis Flashback pratar man väldigt mycket om aktualiteter, även om det kanske inte sker på samma sätt som i övriga världen. Man kan säga att här följer trådarna inte nödvändigtvis Sveriges Radios eller TT:s nyhetsrapportering, säger hon.

"Ingen har gått därifrån"

Alla landets partiledare tackade ja till att medverka i programmet, förutom statsminister Magdalena Andersson (S) som på grund av tidsbrist ersattes med socialminister Lena Hallengren – men reagerade på olika sätt när de ställdes inför de rykten som florerar kring deras privatliv, enligt Emma Knyckare.

– En del verkade ha ganska bra koll på vad som skrivs om dem, medan andra inte ville läsa något eftersom de tycker att det är obehagligt – och vissa har nog tyckt att det hela har varit lite kittlande, säger hon och fortsätter:

– Men gemensamt för dem alla är att de har hanterat uppgiften väldigt bra. Det är i alla fall ingen som har ställt sig upp och gått därifrån.

Ett par av de mer eller mindre obekväma rykten som tas upp i "Valet forever" är de som gör gällande att Annie Lööf väljer underkläder med manliga väljare i åtanke – och att Per Bolund är en sittkissare. Enligt Emma Knyckare bemötte också de båda partiledarna ryktena i programmet – på olika sätt.

– Annie Lööf frågade om vi skulle ställa samma fråga till Jimmie Åkesson, men saken är den att det ju inte skrivs så mycket om det på Flashback. Per Bolund gav oss istället ett långt och fint svar kring manlighetsnormen och berättade att man anses vara en tönt om man sitter ned och kissar, säger hon.

"Kan vara public service som bäst"

"Valet forever" har premiär på SVT Play under Almedalsveckan och visas därefter linjärt veckan efter. Och trots att det bitvis kunde vara påfrestande att ställa obekväma frågor om allt från inredningssmak till val av underkläder och kissteknik till partiledarna är Emma Knyckare nöjd med resultatet.

– Visst – det är så klart jobbigt att spänna ögonen i Ulf Kristersson och fråga om han har det storkukslugn som landet behöver. Det är supertramsigt, men samtidigt en del av det som diskuteras på Flashback. Och genom frågorna som ställs på de här anonyma forumen tror jag att man kan få till en debatt som inte är så tillrättalagd – och just så kan public service vara när det är som bäst, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons