Annons

"Flykt" vinner europeiskt filmpris

Film • Publicerad 8 december 2021
Den animerade filmen "Flykt" av den danske regissören Jonas Poher Rasmussen vinner årets European University Film Award.
Den animerade filmen "Flykt" av den danske regissören Jonas Poher Rasmussen vinner årets European University Film Award.Foto: Christine Olsson/TT

Den animerade filmen "Flykt" av den danske regissören Jonas Poher Rasmussen vinner årets European University Film Award.

Vinnarfilmen utses av universitetsstudenter i 25 europeiska länder och "Flykt" är en av de svenska samproduktioner som hade nominerats inför årets gala.

Annons

Den animerade dokumentären skildrar pojken Amins flykt från Afghanistan på 1980-talet till Danmark.

"Jonas Poher Rasmussen film reder ut Amins minnen när han avslöjar sin berättelse om flykten från Afghanistan och uppväxten som öppet homosexuell i Danmark", skriver juryn i sin motivering.

"Flykt" har också valts ut att tävla för Danmark i kategorin Bästa internationella film på nästa års Oscarsgala.

European Film Awards hålls den 11 december i Berlin, och enbart nominerade, pristagare och presentatörer får närvara på plats. Alla ska dessutom vara dubbelvaccinerade eller tillfrisknade och testade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons