Annons

Försenade böcker dräller in i New York

Sedan i oktober har cirka 88 000 försenade böcker och andra utlånade föremål lämnats tillbaka på biblioteken i New York. Anledningen: Staden har slutat med förseningsavgifter.
Kultur • Publicerad 1 april 2022
Efter att ha varit stängt delar av pandemin är New York Public Librarys huvudbibliotek öppet igen.
Efter att ha varit stängt delar av pandemin är New York Public Librarys huvudbibliotek öppet igen.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Vissa av böckerna är så sena att de inte längre finns i bibliotekssystemet.

Ett bibliotek i Queens fick exempelvis i december in ett exemplar av James Hiltons roman "Adjö, Mr Chips" som hade lånats ut i juli 1970 – från en filial som inte längre existerar.

Annons

Oftast kommer böckerna på posten eller i inlämningslådorna, inte via personliga besök. Manhattan-bibliotekarien Billy Parrott tror att folk skäms men säger att ingen dömer.

– Vi bryr oss bara om böckerna, säger han till New York Times.

Biblioteken i New York har haft förseningsavgifter sedan 1800-talet. Senast kostade en försenad bok 25 cent, motsvarande drygt två kronor, per dag. Efter 30 dagar sågs boken som förlorad och belades med en ersättningsavgift.

2019 samlade stadens bibliotek in tre miljoner dollar i förseningsavgifter.

När Tony Marx blev ordförande för New York Public Library 2011 hade han som mål att avskaffa avgifterna. De ansågs inte effektiva. När pandemin slog till och avgifterna tillfälligt stoppades såg han sin chans.

– Vi är ingen indrivarverksamhet. Vi är en verksamhet som uppmuntrar till läsande och lärande, sade han i en intervju, skriver New York Times.

Följden blev att många gamla klenoder nu har hittat hem igen. (TT)

Joakim Magnå

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons