Annons

Förtjusande porträtt av förbjuden kärlek

Karin Alfredsson målar ett porträtt i ord av sin 50-talsby i Västerbotten. Människorna blir så levande att man ser dem, menar recensenten Bengt Eriksson.
Bygderoman • Publicerad 4 maj 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Roger och Rebecka

Feministisk bygderoman

Författare: Karin Alfredsson

Förlag: Bokfabriken

Fortfarande 1950-tal när Karin Alfredsson fortsätter att skriva om Granträskåsen i Västerbotten, byns människor och deras slitsamma liv, den stränga frikyrkoförsamlingen och småskolan som fått en ny manlig lärare, också han mer sträng än lärarkollegan Vajlett.

Orden målar ett porträtt av platsen och tiden. Så levande skriver Alfredsson att man förflyttas dit och kan se människorna i byn, följa vad som händer dem, de vuxna och barnen, de som bestämt lagar och regler och de som måste lyda reglerna eller smussla med sina liv.

”Deras få och små kärleksstunder är så förtjusande ömt skildrade.”
Annons

Skollärarinnan Vajlett bor hos – egentligen med – post/telefonväxelfröken Rut. De är fortfarande huvudpersoner men har i denna andra titel i serien fått sällskap av två barn som ska börja i skolan: Roger, son till frånskilda Rut, och Rebecka, med en ogift mor.

Att Roger bor hos Rut innebär att hon och Vajlett måste smyga än mer med sin förbjudna kärlek, nu också för Ruts son. Deras få och små kärleksstunder är så förtjusande ömt skildrade. Vid sidan om frikyrkan gäller också att se upp för barnavårdsnämnden som väktar över barn utan fäder.

Livet i Granträskåsen är fattigt, slitsamt och hårt reglerat, inte minst för kvinnorna. Alfredsson noterar tiden och livet med exakta markörer – som kyrkans ilska mot att kvinnor klipper håret, en visslande kaffepanna och mackor med falukorv.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons