Annons

Fortsatt strid om Muhammedteckningar

Kultur • Publicerad 31 juli 2008

Jyllands-Posten har frikänts i två rättsinstanser. Men sju muslimska föreningar ger inte upp att få den förre chefredaktören och kulturchefen fällda för ärekränkning för publiceringen av Muhammedteckningarna.

De muslimska föreningarna anser att tidningen har framställt profeten Muhammed som krigisk, kvinnoförtryckande och terrorist och därmed har alla muslimer kränkts.

Annons

Men Jyllands-Posten har varken gjort sig skyldig till ärekränkning eller givit uttryck för ringaktning av muslimer när tidningen hösten 2005 tryckte karikatyrer av profeten Muhammed. Det har Vestre Landsret (ungefär hovrätt) i Århus tidigare slagit fast. Därmed kvarstår domen i tingsrätten som redan 2006 frikände tidningens ledning i samma ärende.

Det Islamske Trossamfund och sex andra föreningar anmälde Jyllands-Postens tidigare chefredaktör Carsten Juste och kulturchefen Flemming Rose efter publiceringen.

Får inte föreningarna rätt i högsta instans kommer de att gå vidare till EU-domstolen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons