Annons

Gåtan i Alexandria

1952 var generalkonsul Carl Wilhelm von Gerber i Kristianstad på studentjubileum. Sju år senare hittades han död i sitt palats i Alexandria. Vem var han? Hur dog han? Jan Signeul, bosatt i Alexandria, låter oss ana en dramatisk historia om en märklig man.
Kultur • Publicerad 13 november 2009
Generalkonsul Carl Wilhelm von Gerber med okänd man.
Generalkonsul Carl Wilhelm von Gerber med okänd man.Foto: 
En ordenstyngd Carl Wilhelm von Gerber.
En ordenstyngd Carl Wilhelm von Gerber.Foto: 

Alexandria, onsdagen den 19 augusti 1959: Carl Wilhelm von Gerber funnen död i sitt palats.

Det är nu femtio år sedan Sveriges Chargé d`affaires vid svenska ambassaden i Kairo, Göran Bundy, 19 augusti, 1959, klockan 15.05 låter avsända sitt dramatiska meddelande till utrikesdepartementet i Stockholm:

Annons

…konsulatet alexandria meddelat generalkonsul von gerber i dag paa morgonen antraeffats doed i sitt badrum stop upptaekten gjordes av chauffoeren sedan denne tvingats bryta sig in i bostaden genom ett foenster stop anledning omstaendighetlerna doedsfallet har polisanmaelan gjorts stop obduktion skall foeretagas stop naermst anhoeriga uppges vara…

Detta är upptakten till ett långvarigt drama kring den just döde Carl Wilhelm von Gerber, född den 12 maj 1883, uppväxt i Sölvesborg och son till handelsmannen Axel Wilhelm och hans hustru Ida Gustava. Brodern till Carl Wilhelm, Tage Erhard föds två år senare den 8 februari 1885.

Bröderna kommer att förbli vänner livet ut. Carl Wilhelm avlägger studentexamen i Kristianstad den 10 juni 1902 och går ut med handelsexamen från Göteborgs Handelsinstitut 1903. Efter handelspraktik i Tyskland fram till maj 1907 landstiger Carl Wilhelm den 27 maj i Alexandria från S/S Andros, Deutche Levante Linie.

Juldagen 1908 grundar Carl Wilhelm de (!) Gerber sitt företag i Egypten. Trävaruhandlaren påbörjar sin affärsbana. Den 1 februari 1925 lägger han grundstenen till sitt vackra palats vid kornischen i Alexandria, i dag ryms det svenska institutet där.

Som svensk konsul och generalkonsul kommer Carl Wilhelm von Gerber att göra en lysande karriär i Egypten. Andra världskriget ger generalkonsuln oanade uppgifter som skyddsmakt åt Tyskland, Finland och Ungern i Alexandria. Carl Wilhelm von Gerber intog en central ställning i kulturlivet i Alexandria. Han var medlem och sedermera ordförande i arkeologiska sällskapet, Société Archéologique D`Alexandrie.

Den 10 januari 1959förrättas den högtidliga invigningen av Sjömanskyrkan, eller Svenska Sjömansinstitutet i Alexandria, en storsint donation av Carl Wilhelm von Gerber som erhöll kommendörstecknet av Vasaorden till sin redan ordenstyngda generalkonsulsuniform.

Kryptan under tornet i kyrkan skall enligt donationen tjäna till en sista viloplats för donators stoft. I ett brev till sin bror Tage den 14 augusti 1959 skriver Carl Wilhelm om sina ordnar: "Då har jag själv nyligen fått ett värdefullare tillägg till mitt ordensinnehav i det President Gammal Abdel Nasser tilldelat mig sin ordre du Mérite 2 kl. /…/ Långt ifrån att tänka på ett otium är jag ännu alltjämt i arbete."

Den svenske biträdande chefenvid Nile Match Co i Alexandria, vicekonsul Allan Löfberg, kallas till von Gerbers palats onsdagen den 19 augusti 1959 omkring klockan 10.00 av von Gerbers kontorsbiträde Kadri Abdel Razzak Attia, faktotum Moustafa Sayed Mohammed Abouel-Enien och kavass Mahmoud Ali Refai, som omtalar att von Gerber hittats död i sitt badkar omkring kl 09.30 samma morgon. Allan Löfberg beger sig till von Gerbers palats på Drottningens gata vid kornischen och går en trappa upp till von Gerbers privatvåning. Där var en stor församling samlad med vice polischefen med flera officerare, chefen för kriminalpolisen, allmänna åklagaren och tidningsreportrar tillsammans med von Gerbers advokat Pollack.

Allan Löfberg skriver vidare:

Under tiden gick jag in i badrummet, som hade direkt förbindelse med sängkammaren, och såg liket av von Gerber i halft sittande, halft liggande ställning i ena ändan av badkaret, i en stor pöl av blod, som hade levrat sig. Flera stora blodfläckar på karets insidor och kanter. Liket var mycket blodigt, i synnerhet tycktes blod ha runnit från ett sår i huvudet ovanför högra örat.

Annons

Polisförhör pågår under förmiddagen med de tre tjänarna. På en punkt skiljer sig en av de tres berättelser. Två säger att generalkonsuln alltid har alla fönster stängda nattetid. Den tredje, Moustafa Sayed Mohammed Abouel-Enien, säger att generalkonsuln brukar vädra för att slippa dålig doft från toaletten. Rättsläkaren Sobhi Iskander företar den första obduktionen och meddelar att von Gerber sannolikt dött en naturlig död av hjärnblödning.

En andra obduktion äger rum den 31 augusti av två obducenter som meddelar att de ej kan säga om hjärnblödning förevarit det kraftiga slaget ovan det högra örat eller efter.

På utrikesdepartementet i Stockholmfår utrikesminister Östen Undén kontakt med Egyptens president Nasser. Efter flera dagars tidningsuppgifter om att den svenske generalkonsuln mördats i Alexandria, så säger Nasser att ingen egyptisk man dödar en svensk generalkonsul.

Locket läggs på och mördaren försvinner till havs.

Jan Signeul
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons