Annons

Jay-Z köper annons för att hedra George Floyd

Jay-Z har köpt helsidesannonser i flera tidningar för att hedra George Floyd, som dog i samband med ett brutalt polisingripande i USA. Annonserna innehåller delar av ett tal av Martin Luther King, skriver .
Musik • Publicerad 3 juni 2020
Jay-Z har köpt upp helsidesannonser i tidningar över hela USA. Arkivbild.
Jay-Z har köpt upp helsidesannonser i tidningar över hela USA. Arkivbild.Foto: Scott Roth/AP/TT

Många inom den amerikanska underhållningsindustrin har anslutit sig till protesterna efter den 46-årige George Floyds död i Minneapolis i USA den 25 maj. Artisten Jay-Z har köpt helsidesannonser som publicerats i bland annat New York Times och Chicago Tribune, formulerade som ett öppet brev. Det är undertecknat av honom tillsammans med aktivister, jurister och familjer som har förlorat söner i samband med polisvåld.

Talet av Martin Luther King är från 1965 och citatet inleds med raderna "Det enda sättet för att verkligen uppnå frihet är att på något sätt undgå rädslan för döden. Men om en människa inte har upptäckt något han är villig att dö för är han heller inte i stånd att leva."

"'Hamilton' skulle inte finnas"

Annons

Musikalproduktioner som “Hamilton" och "Moulin Rouge!" och såväl arbetsgivare som fackföreningar i New Yorks teater- och musikaldistrikt har uttalat sitt stöd för Black Lives Matter-rörelsen, enligt Variety.

Lin-Manuel Miranda, upphovsmannen till succémusikalen "Hamilton", som handlar om den västindiske invandraren Alexander Hamilton som kom till Amerika och blev en av förgrundsgestalterna i den amerikanska revolutionen, har också bett om ursäkt på musikalens officiella Twitterkonto för att han inte visat sitt stöd för rörelsen tidigare.

"'Hamilton' skulle inte finnas utan alla de svarta och mörkhyade artister som skapade och revolutionerade världen genom den kultur, musik och det språk som uttrycks genom hiphop", twittrade han.

Tidigare har bland andra Hollywoodregissören Spike Lee och stjärnor som Jamie Foxx och Timothée Chalamet uttryckt sitt stöd för Black Lives Matter, och också inom musikvärlden växer protesterna. Bland annat uppmanade Beyoncè för ett par dagar sedan sina 147 miljoner följare att skriva under protestlistan change.org, som också stöds av Ariana Grande, Cardi B, Lil Nas X och Jonas Brothers.

The Weeknd donerar

The Weeknd, som under tisdagen skänkte en halv miljon dollar till organisationer som stöttar svarta medborgare, uppmanar nu tre av de stora skivbolagen, Sony, Universal och Warner samt strömningstjänsterna Spotify and Apple, att donera pengar till rörelsen.

"Ingen tjänar mer på svart musik än skivbolagen och strömningstjänsterna. Jag skänkte pengar i går – och uppmanar er att öppet gå ut och donera ett saftigt bidrag", skrev han på sociala medier.

Även Reed Hastings, vd för Netflix, har skänkt en miljon dollar till organisationen och tankesmedjan Center for Policing Equity, som arbetar mot rasism, enligt Variety.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktighet om Alexander Hamiltons ursprung.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons