Annons

Gérard Depardieu: "Lägg ned vapnen"

Ukrainakriget • Publicerad 1 mars 2022
Gérard Depardieu och Vladimir Putin 2013. Arkivbild.
Gérard Depardieu och Vladimir Putin 2013. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Den franske Oscarsnominerade skådespelaren Gérard Depardieu, som är Putinvänlig och har ryskt medborgarskap, fördömer Rysslands invasion av Ukraina.

– Ryssland och Ukraina har alltid varit brödraländer. Jag är emot det här brodermördande kriget och anser att man ska lägga ned vapnen och förhandla, säger han till AFP.

Annons

Uttalandet kommer något oväntat eftersom Depardieu är vän med Rysslands president och länge har sagt att han beundrar Vladimir Putin. Bara förra månaden publicerade han en bild på Instagram där han omfamnar Putin, och i fransk tv sade han att man borde "lämna Vladimir ifred".

Gérard Depardieu orsakade viss uppståndelse när han 2013 lämnade Frankrike och flyttade till Ryssland i protest mot ett lagförslag om högre skatt för rika. Han fick ett ryskt pass av Putin samma år.

2015 svartlistades han av ukrainska myndigheter som förbjöd honom att besöka Ukraina under en femårsperiod sedan han vägrat att erkänna den före detta sovjetstatens självständighet.

Depardieu slog igenom utanför Frankrike 1990 i komedin "Gifta på låtsas" och har därefter medverkat i en lång rad Hollywoodproduktioner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons