Annons

Glück hyllad i coronasäkrad Nobelläsning

Nobelläsningen av årets litteraturpristagare Louise Glück skedde under lördagskvällen i digital form, där den amerikanska poeten läste en av sina dikter.
Litteratur • Publicerad 12 december 2020
Årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück. Akrivbild.
Årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück. Akrivbild.Foto: Daniel Ebersole/AP/TT

Dramaten i Stockholm hyllar traditionsenligt årets Nobelpristagare i litteratur med ett evenemang med samtal, läsningar och musik, men på grund av pandemin skedde årets Nobelläsning utan närvarande publik.

Pristagaren Louise Glück medverkade också själv under kvällen med en förinspelad läsning av dikten "Den röda vallmon" från samlingen "Vild Iris" från 1992 – för vilken hon belönades med Pulitzerpriset för poesi 1993.

Annons

Glück beskriver i filmen hur det i dikten finns tre talare: blommor, en mänsklig stämma och en gudomlig röst, som baseras på hennes mor.

– Den rösten är alltid besviken och tycker att mycket möda har ägnats åt en undermålig skapelse, sade hon.

Louise Glücks svenske förläggare Per Bergström på Rámus förlag beskrev under kvällen mötet med hennes verk och språk:

– Det vi fastnade för är direktheten – vissa dikter är som en örfil. Det är dikter som behandlar livets predikament, som uppväxten, kärleken och den oundvikliga döden.

Fakta: Louise Glück

Årets Nobelpristagare i litteratur är Louise Glück, som är född 1943 i New York. Hon bor i Cambridge i Massachusets och arbetar som lärare i bland annat poesi på Yale-universitetet.

Hon debuterade 1968 med diktsamlingen "Firstborn".

Louise Glücks Nobelföreläsning publiceras som text den 7 december klockan 17, i engelsk och svensk version, på Svenska Akademiens hemsida, eftersom hon inte har möjlighet att närvara på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons