Annons

Glukhovsky: "Ryssland har blivit en diktatur"

Den ryske författaren Dmitry Glukhovsky har skrivit dystopiska romaner om totalitära samhällen. Med kriget mot Ukraina ser han ett svart kapitel inledas i Ryssland.
Litteratur • Publicerad 6 mars 2022
"Hur detta än slutar kommer Ryssland inte att bli sig likt igen efteråt. Det kommer att bli en mörkare version av sig självt, kriget förändrar landet till ett ondskans imperium. Jag är sorgsen över att säga det, Putins onda imperium", säger författaren Dmitry Glukhovsky.
"Hur detta än slutar kommer Ryssland inte att bli sig likt igen efteråt. Det kommer att bli en mörkare version av sig självt, kriget förändrar landet till ett ondskans imperium. Jag är sorgsen över att säga det, Putins onda imperium", säger författaren Dmitry Glukhovsky.Foto: Henrik Montgomery/TT
"Jag känner mig rysk, det är min kultur, min bakgrund och mitt hemland. Jag vill inte behöva skämmas för vad Putin gör. Jag vill förbli den jag är och inte dölja att jag är ryss. Men det är vad Putin gör mot oss, han och hans närmaste krets", säger den ryske succéförfattaren Dmitry Glukhovsky.
"Jag känner mig rysk, det är min kultur, min bakgrund och mitt hemland. Jag vill inte behöva skämmas för vad Putin gör. Jag vill förbli den jag är och inte dölja att jag är ryss. Men det är vad Putin gör mot oss, han och hans närmaste krets", säger den ryske succéförfattaren Dmitry Glukhovsky.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den dominerande känslan i Ryssland efter storkrigets utbrott är total chock. Det hävdar den ryske författaren och journalisten Dmitry Glukhovsky på telefon någonstans i Europa, där han befinner sig. Sedan landet annekterade Krim 2014 har många vant sig vid "hat-tal" och krigsretorik gentemot Ukraina, berättar han, men de flesta trodde enligt honom att det var ett sätt för Putin att kanalisera människors ilska mot ett "säkert mål".

När de ryska bepansrade fordonen rullade in i Ukraina förändrades allt.

Annons

– Det var en fullständig chock, en skräck. Alla jag pratade med, vilket läger de än kom från — presidentens administration, liberala medier, de som kallar sig själva patrioter — alla var chockade. Folk trodde inte, och kan fortfarande inte tro, att det här fucking händer.

Bygger på rädsla

Dmitry Glukhovskys bok “Metro 2033” har miljoner läsare världen över. Han skriver i en science fiction-tradition som var vanlig i Sovjetunionen för att lyfta politiska ämnen som annars censurerades.

Boken och dess uppföljare är en metafor för Sovjetunionens kollaps och bristen på framtidsvisioner efteråt. Glukhovsky beskriver en värld i ruiner, där människor har byggt nya samhällen i Moskvas tunnelbana efter ett kärnvapenkrig. Nu får han bilder skickade till sig från Kiev och Charkiv i Ukraina – av människor som söker skydd från bomberna i tunnelbanans underjordiska gångar.

– Mina "Metro"-böcker är skrivna för att varna folk för de totalitära vindar som kan leda till det vi ser nu: krig. Jag trodde aldrig att det skulle bli verklighet och jag är chockad.

Sedan kriget inleddes har Dmitry Glukhovsky inte kunnat sova, han vaknar om nätterna för att få veta om Kiev har fallit. Han har vänner i Ukraina som nu bombas och hans ryska vänner vill lämna hemlandet. Själv har han i åratal kritiserat hur Putin manipulerar folket för att behålla makten, men nu tror han att en gräns har passerats.

– Förut hade vi en auktoritär regim med mer eller mindre demokrati och frihet men det här är en diktatur. Just nu röstar man igenom en lag som kan ge upp till 15 år i fängelse om man publicerar ”falsk information” om ryska truppers handlingar i Ukraina — vilket egentligen betyder att tala sanning om vad som händer.

Glukhovsky hävdar dock att propagandan inte längre är tillräcklig.

– Så då förlitar de styrande sig mer och mer på rädsla.

Putins krig

Dmitry Glukhovsky betonar att det här inte är ryssarnas krig, utan Putins. Kriget förs i samma stil som Hitlers blixtkrig, där förevändningar och provokationer används för att ta kontroll över ett territorium, enligt Glukhovsky, som länge har varnat för den imperialistiska och högerextrema ideologi som nu ger näring åt kriget.

– För att rättfärdiga det här använder man tankar likt Hitlers ”blod och jord”, baserat på etnisk identitet och på tanken att återförena det förlorade landet. Det är fascistiskt. Och en hemsk mängd propaganda sänds ut av medier i Ryssland, endast ett fåtal informations- och mediekällor kan fortfarande ge oberoende information.

Annons

Ändå beskriver Glukhovsky ett motstånd som är starkt i kultur-, sport- och forskarvärlden. Över en miljon människor skrev på en petition mot kriget de första dagarna, hävdar han, och tusentals har hittills gripits för att ha protesterat mot kriget.

— Trots att Putins säkerhetsservice har slagit ned hårt på alla demonstranter, genom att fängsla dem och misshandla dem. Man skonar inte äldre eller kvinnor, ingen.

"Sabotera stödet"

Glukhovsky uppmanar nu världen att fortsätta att visa Ukraina sitt stöd. Han tycker också att alla med stora sociala nätverk måste protestera mot kriget.

– Och många gör det. Jag har sett så många antikrigsbudskap av folk som aldrig har vågat protestera förut, säger författaren.

Hans egna protester har lett till hat på sociala medier – han vet inte om det är från troll och botar eller de egna landsmännen. Men Glukhovsky vill inte fördöma vanliga människor, eftersom han tycker att många ryssar har blivit vilseledda så länge. Samtidigt anser han att det nu är "sanningens minut för alla".

– Regeringen manipulerar folket och säger ”om du är på Rysslands sida stöder du det här kriget”. Nej. Om du vill ha en framtid för Ryssland är du mot kriget. Om du inte kan protestera öppet kan du i alla fall underminera det stöd som myndigheterna kräver.

Han tror att det här kommer att skada Ryssland i många decennier framöver.

– Det här är att döda vårt lands framtid och det smärtar mig så mycket.

Fakta: Dmitry Glukhovsky

Född: I Moskva 1979.

Bakgrund: Är utbildad journalist och har arbetat som korrespondent för bland annat Euronews och Russia Today. “Innan det blev en propagandakanal för Putin.” Han har också skrivit krönikor för den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Hans debut “Metro 2033” gavs ut som bok 2005 och är i dag en av tidernas mest sålda science fiction-romaner, med två uppföljare. Den har också filmatiserats. Andra böcker är “Dusk” (2007), “Tales about the motherland” (2010), ”Metro 2034” (2009), ”Future” (2013), ”Metro 2035” (2017) och ”Text” (2017). “Utpost” gavs ut som som en ljudboksföljetong av Storytel 2019.

Hans böcker har också blivit flera tv-spel, bland andra ”Metro 2033” (2010), ”Metro last light” (2013) och ”Metro exodus” (2019).

Fakta: Dmitry Glukhovsky

... sanktionerna:

De kommer göra att fler känner att något är fel. Då börjar de också ställa frågor. Vill du tro att du straffas för något som du inte är ansvarig för? Genom att vara tyst kanske du är en del av det. Putins strategi är att smeta ansvaret för det här kriget på hela den politiska klassen och hela nationen. Folket borde visa på något sätt att de inte stödjer kriget. Det är viktigt.

... hotet om kärnvapenkrig:

Putin hotar väst öppet med kärnvapenkrig och beordrar en högre beredskap. Efter det hotade vissa i hans krets att förvandla USA till aska — på nationell tv. Det är en sådan skam, så hemskt. Hitler hade inte den kapaciteten, men Putin har det. Han har bevisat sig vara en galning, med kärnvapenbomber.

... rädslan:

Det är normalt att vara rädd. Jag beundrar modet hos dem som är i Ryssland nu och fortfarande försöker ge en sann bild av vad som sker. Jag beskriver bara vad jag ser, utan att ljuga, för att jag har råd med det. Det kanske är farligt, mitt namn står på en lista över nationella förrädare som en skum veteranförening sprider i de så kallade patriotiska medierna. Men nu är det svårt att vara tyst, för det här är så uppenbart hemskt och så orättvist — och så skadligt för Ryssland. Det här kommer att skada Ryssland i decennier.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons