Annons

Operan vänder: "Stöttar Ukrainas folk"

Till skillnad från många andra kulturinstitutioner ville Göteborgsoperan inte ta ställning till kriget kriget i Ukraina. Men nu har man ändrat sig.
"Självklart är Göteborgsoperan emot Rysslands invasion", säger man i en skriftlig kommentar.
Kultur • Publicerad 6 mars 2022
Göteborgsoperans vd Christina Björklund. Arkivbild.
Göteborgsoperans vd Christina Björklund. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flera tunga spelare inom kultursektorn som Moderna Museet, Dramaten och Malmö opera har på olika sätt tagit ställning för Ukraina efter den ryska invasionen.

Men från Göteborgsoperan lät det så här, rapporterar Svenska Dagbladet:

Annons

”Det är verkligen svårt. Å ena sidan har vi naturligtvis en längtan att kommentera när något fruktansvärt händer – å andra sidan undrar jag om inte vi ska vara en ’fredad’ zon för människor som kommer hit”, skriver vd:n Christina Björklund i ett mejl till de anställda som SvD tagit del av.

Beslutet är "fegt", säger en anonym medarbetare på operahuset som tidningen varit i kontakt med. Björklund anser å sin sida att det inte är självklart för skattefinansierade verksamheter att ta officiell ställning

– Jag tycker ibland att mina kollegor gör det lite lätt för sig och är väldigt tydliga med en politisk ståndpunkt, säger hon till SvD.

Men i ett pressmeddelande som publicerades på söndagen framgår det att man nu ändrat sig:

"Självklart tar Göteborgsoperan avstånd från krig och militära angrepp på demokratier. Självklart är Göteborgsoperan emot Rysslands invasion. Och för Ukraina", skriver man.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons