Annons

Grekisk konstsamlare donerar hundratals verk

Konst • Publicerad 2 juli 2022
Skulptören Louise Bourgeois är en av de konstnärer som ingår i Dimitris Daskalopoulos samling. Arkivbild.
Skulptören Louise Bourgeois är en av de konstnärer som ingår i Dimitris Daskalopoulos samling. Arkivbild.Foto: Nathan Strange/AP/TT

Den grekiske affärsmannen Dimitris Daskalopoulos har bestämt sig för att ge bort 350 moderna konstverk ur sin privata samling, rapporterar The Guardian.

Samtidigt som verken – skapade av 142 erkända konstnärer som Louise Bourgeois, Marina Abramovic, Sarah Lucas och Paul McCarthy – doneras sattes ett nätverk av kuratorer världen över upp. Några andra villkor knutna till donationerna finns inte.

Annons

Daskalopoulos började samla på modern konst för tre decennier sedan men har aldrig känt att han ägt dem.

– Jag har aldrig känt mig som en ägare av verken utan snarare känt det som att jag tar hand om andra människors kreativitet”, säger han till The Guardian.

110 av verken kommer att gå till Storbritanniens nationalmuseum Tate Modern i London, 100 kommer att delas mellan Guggenheim i New York och Museum of Contemporary Art Chicago och de resterande 140 verken kommer att förvaras och visas på National Museum of Contemporary Art, i Aten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons