Annons

Gunilla Winberg: Magin och styrkan i orden förenar oss

Gunilla Winberg rapporterar från Waltic i Stockholm.
Kultur • Publicerad 1 juli 2008

Waltic (Writers and Literary Translators International Congress), The value of words, en internationell författarkonferens - den första i sitt slag - invigdes i Stockholm i måndags av Mats Söderlund, ordförande för Sveriges Författarförbund.

Konferensen som pågår i tre dagar och har cirka 600 deltagare från över sextio länder vill verka för att öka läskunnigheten i världen, värna yttrandefriheten och stärka författarnas rättigheter. Man räknar med att 781 miljoner människor i världen inte kan läsa eller skriva. Två tredje delar av dem är kvinnor och barn.

Annons

I sitt öppningsan-förande berättade Mats Söderlund att flera inbjudna talare inte kunnat komma för att de inte fått utresetillstånd från sina egna länder.

Situationen i världen ser mörk ut på många håll.

Under förra året mörd-ades arton författare och journalister. Många fler fängslades och misshandlades enbart för att ha spritt information om miss-förhållanden i sina respektive länder.

Ett underliggande temaför hela kongressen är ordens magi och styrka - the value of words - och den enastående möjlighet vi människor - till skillnad från djuren - har att kunna uttrycka oss med ord, att kunna berätta vår historia.

Vi måste lyssna till varandras berättelser och länka världen samman med hjälp av ord, avslutade Mats Söderlund sitt anförande.

Innan det var dagsatt välja mellan olika föredrag med efterföljande diskussioner, hade vi glädjen att få lyssna till en av Afrikas bästa författare Mia Couto, som bjudits in som en av de två huvudtalarna. (Den andra är den egyptiska författaren Nawal El Saadawi.)

Under rubriken "Språk som vi inte visste att vi kunde" gav Mia Couto exempel från sitt hemland Mozambique när orden fungerar, men berättade också drastiska historier ur livet om när de inte gör det. Som när ett språkligt möte mellan människor från olika kulturer inte äger rum på grund av oförmåga att förstå den andres sätt att använda orden.

Avslutningsvisciterade Mia Couto en indisk tänkare som sagt: "Att kunna ett språk gör oss mänskliga; att tala mer än ett språk gör oss civiliserade".

Det är en trösterik tanke för afrikaner som genom historien ansetts vara ociviliserade. Ett stort antal afrikaner talar nämligen mer än ett afrikanskt språk och dessutom i allmänhet ett europeiskt språk. Vanligen engelska, franska, spanska eller portugisiska. På det sättet kan de röra sig fritt mellan olika identiteter, vilket i våra dagar blir alltmer sällsynt.

Under denefterföljande diskussionen rörde sig frågorna runt Coutos inlevelserika skildringar av, ofta materiellt sett, utarmade bybor någonstans på landsbygden i norra Mozambique. De ser sig ofta inte själva som "fattiga". I många lokalspråk existerar inte ens ordet. Däremot kan man säga att någon har blivit "föräldralös" (oberoende av ålder). Det vill säga inte längre har någon stödjande familj runt sig.

Gunilla Winberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons