Annons

Härligt, hjärtligt och med poetisk ilska

Hej, vad det går. På klingande dialekter och med härligt poetisk sarkasm bjuder Samantha Ohlanders och Sara Parkman upp till en dans som inte räds törnen.
Sommar i P1 • Publicerad 16 augusti 2018
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Samantha Ohlanders och Sara Parkman.
Samantha Ohlanders och Sara Parkman.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nu blir det samhällsinformation, proklamerar den folkmusikspelande duon Sara Parkman och Samantha Ohlanders i början av programmet. De är här för att lära oss om folkmusiken. Och det gör de. De lotsar oss inlevelsefullt och intresseväckande genom musiken och historien, allt på klingande hälsingemål och norrländska. Det är inte svårt att förlora sig i duons samspelthet när de fyller i varandras resonemang likt ett rinnande vatten.

Det finns också en ilska i programmet. Mot Sverigedemokraternas politik, till exempel, som beskrivs med hårdhet genom en minnesbild från i somras, när branden härjade i närheten av Järvsö, Saras hemort. Brandmän från hela landet begav sig då till orten Kårböle för att hjälpa. Tur att inte Sverigedemokraterna formulerade den hjälpstrategin, säger Samantha och ritar upp en absurd bild, drypande av poetisk sarkasm, där Kårböleborna i så fall skulle hjälpas på plats. Ungefär som alla de tiotusentals flyktingar utan hem. Men nöden har inga gränser.

De lyfter också problematiken landsort kontra stad, och hur snedvriden omvärldsbilden blir när inte hela landet räknas. Som revolt skriver duon nya verser till ”En vintersaga” och framför den direkt i studion, för att poängtera att det inte bara är utvalda få som ska synas. Det är hela landet.

Elin Thornberg
Annons
Annons
Annons
Annons