Annons

Harper briljerar med spänning på Tasmanien

När briljanta Jane Harper tar med läsaren till Tasmanien hörs vågarna slå medan spänningen lågmält stegras. Bella Stenberg blir inte besviken den här gången heller.
Bokrecension • Publicerad 3 september 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jane Harper fortsätter skriva spänning som utspelar sig i Australien.
Jane Harper fortsätter skriva spänning som utspelar sig i Australien.Foto: Katsnap Photography
Spänning

Överlevarna

Författare: Jane Harper

Översättning: Mattias Edvardsson

Förlag: Forum

En ung man återvänder till hembygden, efter att tolv år tidigare ansetts skyldig till två dödsfall.

Det låter nästan som en upprepning av Harpers med rätta hyllade debut ”Hetta”, men det är det inte. Kieran Elliott är inte en ensam polis, utan reser tillbaka till Tasmanien med flickvännen Mia och deras tremånadersdotter för att hjälpa mamman och den dementa pappan att flytta.

Annons

Harper har tidigare tagit med läsaren till Australiens uttorkade inland, den ogenomträngliga regnskogen och den karga öknen. Nu är det havets obönhörlighet som hotar.

I en storm för tolv år sedan drunknade två unga män – den ena Kierans bror – och en tonårsflicka försvann. Samhället, så litet att alla vet allt om varandra och polisstationen ska läggas ner, har fortfarande inte återhämtat sig.

När en annan ung flicka hittas mördad höjs tonläget på sociala medier, och invånarna tvingas inse att de faktiskt inte vet allt om varandra. Eller göra det enklare valet att skylla på en utböling eller sommargäst.

Naturen som en oundviklig faktor som påverkar såväl händelser som människor är ett av Harpers kännetecken. Sandstranden, grottorna och klipporna, tidvattnet. Och förstås stormen. Det ofta utnyttjade då och nu-perspektivet används sömlöst och effektivt, och personernas relationer är komplicerade men realistiska. Förutom spänning och småstadsliv skildras också manlig vänskap, uttalat och outtalat grupptryck, skuld och hur det förflutna påverkar framtiden.

Jane HarperÖverlevarna
Jane HarperÖverlevarna
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons