Annons

Havet hotar jätteödla – hajar också i fara

Fler än var fjärde art på jorden är utrotningshotad och klimatförändringarna höjer insatserna.
När havet stiger får komodovaranen färre platser att ta vägen. I vattnet är utsikterna desto grumligare för många hajar.
Djur • Publicerad 10 september 2021
Komodovaranerna har rödlistats. Det stigande havet utgör ett utrotningshot. Arkivbild.
Komodovaranerna har rödlistats. Det stigande havet utgör ett utrotningshot. Arkivbild.Foto: Roland Johansson/TT

Världens största levande ödlor lever i utgångsläget i en världsarvsskyddad nationalpark på några öar i Indonesien, men klimatförändringarna utgör ett allt större hot, enligt den internationella naturvårdsunionen IUCN.

Under de kommande 45 åren beräknas närmare en tredjedel av området där komodovaranerna bor hamna under vatten.

Annons

Därmed betraktas dess överlevnad som hotad, som en av drygt 35 800 arter i den senaste uppdateringen av IUCN:s röda lista över arter som riskerar att utrotas. I dagsläget kan 28 procent av alla arter på jorden vara på väg att dö ut i det vilda.

Hajar illa ute

37 procent av världens hajar och rockor är också rödlistade, efter den största genomgången av bestånden som vidtagits. Alla hotade haj- och rockarter drabbas av överfiske, men många har också fått sämre livsmiljö eller mindre områden att leva i.

FN:s livsmedelsorgan FAO beräknar att 800 000 ton haj fiskas världen över varje år, men det finns också uppgifter som säger att det i själva verket kan handla om upp emot fyra gånger så mycket.

Däremot har tonfisken börjat återhämta sig, efter en lång tids överfiske. Detta sker till följd av att det har införts strikta fiskekvoter, samtidigt som det har gjorts stora insatser mot tjuvfiske. Utvecklingen har vänt för fyra av de sju mest fiskade tonfiskarterna, bland dem den vanliga blåfenade tonfisken.

– Nu behöver vi ta den modellen och försöka applicera den mot hajindustrin, säger Craig Hilton-Taylor, som leder IUCN:s arbete med den röda listan, till Reuters.

"Enorm kris snart"

En dryg fjärdedel – 26 procent – av alla däggdjursarter bedöms löpa risk att dö ut. Bland fågelarter är det 12 procent.

Förrförra året varnade en grupp av FN-experter för att en miljon arter riskerar att dö ut i vad som skulle kunna bli jordens sjätte massutdöende.

– Rödlistningen visar att vi är på väg mot den sjätte massutdöende. Om utvecklingen fortsätter i den här riktningen kommer vi att stå inför en enorm kris snart, säger Craig Hilton-Taylor till AFP.

Den blåfenade tonfisken (Thunnus thynnus) var länge utrotningshotad till följd av överfiske. Nu har den degraderats flera steg på hotskalan, efter stora insatser. Arkivbild.
Den blåfenade tonfisken (Thunnus thynnus) var länge utrotningshotad till följd av överfiske. Nu har den degraderats flera steg på hotskalan, efter stora insatser. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Fakta

Sju nivåer

Den internationella naturvårdsunionen IUCN har sammanställt en lista över jordens hotade djur, växter och svampar sedan 1964.

Den senaste uppdateringen av IUCN:s rödlista omfattar 138 374 olika arter, varav 38 543 klassas som utrotningshotade.

Den röda listan delas upp i sju hotnivåer, där arter som faller under de tre sista bedöms vara utrotningshotade:

– Livskraftig: står sannolikt inte inför något nära förestående hot, behöver inte särskilda skyddsinsatser

– Nära hotad: kan löpa hög risk för utrotning inom en nära framtid

– Sårbar: uppfyller ett av listans fem hotkriterier och löper hög risk att utrotas i det vilda på sikt, om människan inte ingriper

– Starkt hotad: löper väldigt stor risk att utrotas i det vilda

– Akut hotad: löper väldigt stor risk att utrotas i det vilda väldigt snart

Därtill finns två kategorier där arter som inte bedömts ordentligt placeras.

Listan bygger på data och studier från forskare och andra experter över hela världen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons