Annons

HBO Max plockar bort "Borta med vinden"

Film • Publicerad 10 juni 2020
Clark Gable och Vivien Leigh i "Borta med vinden". Arkivbild.
Clark Gable och Vivien Leigh i "Borta med vinden". Arkivbild.Foto: TCM/AP/TT

Strömningstjänsten HBO Max har plockat bort filmen "Borta med vinden", från 1939, från sitt utbud på grund av hur den framställer slaveri.

Det är det senaste i raden av liknande beslut, sedan både tv-serien "Cops" lagts ned och humorserien "Little Britain" plockats bort från bland annat Netflix.

Annons

"Borta med vinden" bygger på Margaret Mitchells roman med samma namn och utspelar sig på en plantage i södra USA under det amerikanska inbördeskriget. Den belönades med åtta Oscarsstatyetter.

– De rasistiska skildringarna var fel att visa då och är fel att visa i dag. Vi kände att det vore oansvarigt att låta filmen finnas i vårt utbud utan en förklaring och ett avståndstagande från de skildringarna, säger en talesperson för Warnermedia, som äger HBO.

Filmen kommer att återinföras i tjänstens utbud med en diskussion kring den historiska kontexten och ett avståndstagande från de stereotypa skildringarna av de svarta slavarna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons