Annons

Historiskt fokus på Ukraina

Kan Karl XII:s Ukrainapolitik påverka dagens krig? Det är en av frågeställningarna när Statens historiska museer uppmärksammar årsdagens av Ryssland storskaliga invasion av Ukraina.
Kultur • Publicerad 9 februari 2023
I utställningen "Vikingarnas värld" på Historiska museet i Stockholm visas historiska föremål från vikingarnas kontakter med Ukraina. Pressbild.
I utställningen "Vikingarnas värld" på Historiska museet i Stockholm visas historiska föremål från vikingarnas kontakter med Ukraina. Pressbild.Foto: Ola Myrin

Den 24 februari 2022 kommer för alltid att vara en mörk dag i europeisk historia, framhåller överintendent Manus Hagberg i ett pressmeddelande. Ett år senare genomför Historiska museet, Livrustkammaren och Hallwylska museet i Stockholm en rad satsningar för att med hjälp av historisk kunskap stödja det ukrainska folket, enligt Hagberg.

Bland annat visas silvermynt från vikingatiden och en mössprydnad i silver som exempel på de historiska kontakterna med Ukraina. I ett samarbete med Vetenskapsradion Historia diskuteras bland annat vikingarnas betydelse för Ukraina men också hur Karl XII:s Ukrainapolitik kan påverka det som sker i dag. Programmet spelas in inför åhörare och går att lyssna på i P1, Sveriges Radio, från 28 februari.

På Hallwylska museet arrangeras en konsert vars biljettintäkter går till verksamhet för ukrainska flyktingar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons