Annons

Palin dementerar historia om eldsvåda

Flera brittiska medier har rapporterat om hur Monty Python-stjärnan sir Michael Palin av misstag satte fyr på sitt hem när han gjorde andningsövningar efter en hjärtoperation.
Men händelsen dementeras av Palin, som säger att allting är ett missförstånd.
Nöje • Publicerad 2 maj 2020
Michael Palin är inte imponerad av tidningarna som citerat en skämtkrönika skriven av honom som fakta. Arkivbild.
Michael Palin är inte imponerad av tidningarna som citerat en skämtkrönika skriven av honom som fakta. Arkivbild.Foto: Erlend Aas/NTB/TT

"En historia cirkulerar i flera brittiska tidningar om hur jag räddades ur lågarna i mitt brinnande kök av min 86-årige granne. Jag vill verkligen inte stämma in i någonting som sägs av den amerikanske presidenten, men det här är 'fake news'", skriver Michael Palin på sin Facebooksida.

Komikern skriver att en krönika han skrivit för tidskriften The Idler, i vilken han skämtsamt beskriver en incident som i själva verket aldrig inträffade ("Jag uppmanar er att läsa artikeln i dess helhet"), har citerats som fakta.

Avpublicering

Annons

The Guardian, en av tidningarna som publicerade "nyheten", har sedan dess dragit tillbaka sin artikel med hänvisning till att den bygger på ett missförstånd.

"Den som har endast en gnutta humor kan förstå att inget av detta faktiskt inträffade. Mitt kök skadades inte, men några av våra tidningars rykten kan vara skamfilade nu", skriver Palin.

I Michael Palins skämtsamma text i The Idler skriver han att han, som ett led i återhämtningen av den hjärtoperation som han genomgick i september förra året, ägnar sig åt andningsövningar i sitt hem.

Vid ett olyckligt tillfälle ska han ha råkat han blåsa en rulle hushållspapper mot en flammande låga. Rullen fattade eld, som Palin försökte kväva med en handduk, som också började brinna.

86-årig granne

Den påhittade historien slutar med att en 86-årig granne rycker upp ett fönster och drar ut Michael Palin.

Palin var en av de sex medlemmarna i humorgruppen Monty Python, som firade 50-årsjubileum 2019. Då adlades han också av brittiske prins William för sina insatser inom kultur och geografi i och med sina reseprogram.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons