Hon får större Birgit Nilsson-stipendium

Musikpris Artikeln publicerades
Emma Sventelius får årets Birgit Nilsson-stipendium.
Foto: Pressbild
Emma Sventelius får årets Birgit Nilsson-stipendium.

En skånsk mezzosopran tilldelas årets Birgit Nilsson-stipendium – som i år är extra stort. En anonym givare har fördubblat dess värde.

Emma Sventelius från Lund har spelat roller som Suzuki i "Madama Butterfly" och titelrollen i Carmen i Malmö Operas turnéversion (som gästade en mängd orter, som till exempel Kristianstad och Tomelilla).

Nu får mezzosopranen årets Birgit Nilsson-stipendium, vars prissumma i år har fördubblats. En anonym givare har möjliggjort att priset höjts från 100000 till 200000 kronor.

Numera är Emma Sventelius en del av ensemblen på Theater Bonn i Tyskland, där hon sjunger roller som Octavian i "Rosenkavaljeren" av Richard Strauss och Cherubino i "Figaros bröllop" av Mozart. Hon har också arbetat med nyskriven konstmusik. I pressen har hon bland annat hyllats som "en ung, bärig, klangrik mezzo som antagligen kommer att utvecklas till något verkligt stort".

Flyttar hem

Birgit Nilsson-stipendiet har i åtta år delats ut på Malmö Opera, men flyttar nu hem till Bjäre igen. Stipendiet delas ut i Västra Kastrups kyrka, den 7 augusti, i samband med Birgit Nilsson-dagarna som pågår mellan 3 och 9 augusti.

Årets upplaga av denna musikfest är den största hittills, där bland annat Anne Sofie von Otter håller en masterclass för unga sångare, och Emma Sventelius ger en stipendiekonsert. (TT)

Hovsångerskan Birgit Nilssons stipendium flyttar hem till Bjärehalvön där det i år kommer att delas ut i augusti.
Foto: Jan Collsiöö
Hovsångerskan Birgit Nilssons stipendium flyttar hem till Bjärehalvön där det i år kommer att delas ut i augusti.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.