Annons

Huppert om knarkrollen: Skurk man tycker om

Isabelle Huppert är en av Frankrikes mest välkända och hyllade skådespelare – men i den här rollen är man inte van att se henne. I filmen "Mama Weed" spelar hon knarkdrottning.
Film • Publicerad 13 december 2021
I "Mama Weed" spelar Isabelle Huppert en utsliten polistolk som sadlar om och blir knarkdrottning. Arkivbild.
I "Mama Weed" spelar Isabelle Huppert en utsliten polistolk som sadlar om och blir knarkdrottning. Arkivbild.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Isabelle Huppert tillsammans med Paul McCartney på Stella McCartneys modevisning i oktober. Arkivbild.
Isabelle Huppert tillsammans med Paul McCartney på Stella McCartneys modevisning i oktober. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

– Hon är en skurk, men en skurk som man tycker om, säger Isabelle Huppert till TT.

Den franska skådespelaren sitter i sitt hem i Paris och Zoom-pratar med TT om den udda rollen som kaxig knarkdrottning i "Mama Weed".

Annons

Rollfiguren Patience jobbar som polistolk med telefonavlyssning som specialitet. Vid ett tillslag upptäcker hon att en person i hennes närhet är inblandad i skumraskaffärer. Patience är trött och utarbetad, hon vill ha något nytt att göra och det dröjer inte länge förrän hon själv är aktivt inblandad i knarkförsäljning. Det går så bra att hon blir en maktfaktor, vilket självfallet leder till att konkurrenterna ilsknar till.

– Allt som hon har upplevt tidigare i livet gör henne till en riktig människa. Man förstår varför hon är som hon är, konstaterar hon.

"Film som har allt"

Isabelle Huppert beskriver genren som både thriller och komedi.

– För mig är detta en film som har allt. Det är en så komplett karaktär, det är en story som är som mosaik, det finns en mängd nyanser, det är tvetydigt. Jag kände mig helt fri att uttrycka hennes känslor. Det är en film som är både rolig och sorgesam, livet har inte varit lätt för henne, det finns många mörka aspekter där, säger hon och fortsätter:

– Hon glömmer aldrig sitt förflutna, hon är angelägen om att vara generös mot dem som har det svårt. Och detta gör filmen rikare, den reduceras aldrig till att bli antingen bara komedi eller thriller.

Ett tufft jobb

Patiences jobb är att tolka från arabiska till franska, och Huppert konstaterar att det var ett mycket tufft jobb att lära sig arabiska.

– Jag hade en underbar lärare. Det är alltid intressant att lära sig ett nytt språk, men det var tufft och jag glömde bort mycket. Jag skulle inte kunna börja tala arabiska nu.

Huppert är en av Frankrikes mest hyllade och flitiga skådespelare, bara under pandemin har hon hunnit med att göra fyra filmer.

– Det viktigaste när jag blir erbjuden en roll är att jag känner att jag blir intresserad av henne, vart jag kan ta henne. Å andra sidan är alla rollfigurer intressanta.

– När det gäller kvinnoroller är det viktiga att kvinnan hamnar i centrum. Hon måste inte ha makt, det är egentligen inte intressant, men rollfiguren måste få vara i centrum, inte bli hänvisad till att befinna sig vid sidan av.

Fakta: Isabelle Huppert

Ålder: 68 år.

Familj: Make, tre barn.

Bor: I Paris.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Spetsknypplerskan", "Heaven's gate", "Svart ängel", "Madame Bovary", "Ceremonin", "Pianisten", "Vargens tid", "White material", "Amour", "En tripp till Paris", "Louder than bombs", "Elle", "Happy end", "Ring min agent!", "Vit som snö".

Aktuell: I "Mama Weed" som har svensk biopremiär 17 december .

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons