Annons

Indisk ilska över affisch med rökande gudinna

Film • Publicerad 11 juli 2022
Leena Manimekalais film ”Kaali” är ett av 18 verk på Toronto Metropolitan Universitys ”Under the tent"-utställning på Aga Khan-museet.
Leena Manimekalais film ”Kaali” är ett av 18 verk på Toronto Metropolitan Universitys ”Under the tent"-utställning på Aga Khan-museet.Foto: Pressbild

Filmaffischen för regissörren Leena Manimekalais nya film ”Kaali” om gudinnan med samma namn, har rört upp känslor i Indien, skriver CNN.

På bilden syns gudinnan röka en cigarett och tusentals indiska hindunationalister har krävt att Manimekalais ska arresteras och hon har även fått ta emot mängder av dödshot för att hon har skildrat gudinnan på ett respektlöst vis. Även indiska politiker och lokalpolis har deltagit i debatten och riktat skarpt kritik mot avbildningen.

Annons

Leena Manimekalai bor och verkar i Kanada och hennes independentfilm, som använder en alternativ engelsk stavning av gudinnans namn, är ett av 18 verk som utforskar mångkultur på Toronto Metropolitan Universitys ”Under the tent"-utställning på Aga Khan-museet.

I ett uttalande på Twitter skriver indiska utrikesförvaltningen i Kanada att den tagit emot klagomål från hinduistiska grupper i Kanada och uppmanar de kanadensiska myndigheterna att ”vidta åtgärder”.

Efter att ha visat filmen under förra veckan har Aga Khan-museet meddelat att Manimekalais verk "inte längre visas".

Leena Manimekalai själv har uttryckt besvikelse över skolans institutioner och anklagar dem i sin tur för att ha ”handlat med akademisk frihet och konstnärlig frihet för att rädda sitt eget skinn".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons