Annons

Inspirationen från Virginia Woolf räcker inte riktigt hela vägen i bikupan

Biet Boel har vad som krävs för att förverkliga sin dröm om ett eget rum i bikupan, men trots de fina illustrationerna saknar recensenten Peter Grönborg en sensmoral.
Recension • Publicerad 27 januari 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Biet Boel vill ha ett eget rum

Text: Louise Ragnartz

Bild: Emmelie Salomonsson

Förlag: Pulpo Publishing

”Biet Boel vill ha eget rum” är Louise Ragnartz debut som barnboksförfattare. Bilderboken har inspirerats av Virginia Woolfs klassiska essä ”Ett eget rum”.
”Biet Boel vill ha eget rum” är Louise Ragnartz debut som barnboksförfattare. Bilderboken har inspirerats av Virginia Woolfs klassiska essä ”Ett eget rum”.Foto: Pulpo Publishing

Nog är det kaotiskt, trångt och kletigt i bikupan. Inte konstigt om ”Biet Boel vill ha eget rum”, som titeln på Louise Ragnartz bilderbok lyder.

Sannolikt skulle Virginia Woolf ha känt igen sig. Om inte i det surrande stämningsläget så åtminstone i miljöskildringen. Illustratören Emmelie Salomonsson har nämligen inspirerats av den brittiska författarens bostad. Det är bra och väcker intresse för bildmaterialet. Detsamma kan inte sägas om det litterära. Den i fabler så vanliga sensmoralen saknas. Bristen på teoretisk underbyggnad reducerar texten till en kul grej.

Annons

Idén om eget rum säljs in med löften om att konstnärligt skapande ska frodas där. Istället får behovet av att festa och slå runt fritt utlopp. Ett väl fungerande kollektiv drabbas av individualismens negativa verkningar.

”Biet Boel vill ha eget rum” av Louise Ragnartz
”Biet Boel vill ha eget rum” av Louise Ragnartz
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons