Annons

Jacob Mühlrad gör körverk med vaggvisor

I körverket ”Ay li lu” har Jacob Mühlrad inspirerats av vaggvisor i olika kulturer. Verket kommer att uppföras på fyra kontinenter med premiär i Vancouver 2 april.
Musik • Publicerad 1 april 2023
Jacob Mühlrads körverk "Ay li lu" uppförs på fyra kontinenter. Arkivbild.
Jacob Mühlrads körverk "Ay li lu" uppförs på fyra kontinenter. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"För många är vaggvisan det första musikaliska minnet, men också ett verktyg för att hamna i ett sömntillstånd. Vaggvisor finns överallt, i alla kulturer", säger Jacob Mühlrad i en mejlintervju med TT.

"Ay li lu" är en traditionell vaggvisa på jiddisch och i körverket låter Mühlrad den samspela med decimaler i talet Pi – som skanderas av kören för att symbolisera övergången mellan sömn och vakenhet.

Annons

"Jag har inspirerats av Kabbalans beskrivning kring hur kroppen och själen separeras under sömnen. Övergången från ett vaket till ett sovande tillstånd fascinerar mig, ljudet av den separationen är intressant att föreställa sig musikaliskt", säger han.

TT: Vad har pi med vaggvisor att göra?

"Egentligen ingenting, men för mig är det en vacker symbol för evigheten. Det är hisnande att föreställa sig ett oändligt universum fyllt av en oändlig talserie och en oändlig proportion som pi reflekterar."

”Ay Li Lu” har världspremiär i Vancouver 2 april och fortsätter sedan till Singapore 13 maj, Vasa 20 maj, Helsingfors 11 juni och Pretoria 22 juni.

Att verket uruppförs i Kanada kommer sig av att det är den finska dirigenten Kari Turunen som har beställt "Ay li lu" genom Vancouver Chamber Choir.

"Det blev en spontant uppkommen symbolik med att verket nu framförs runt hela jorden, men det var inget som var planerat. Musik är ett universellt språk vilket är roligt eftersom det möjliggör samarbeten både bortom landsgränser och kulturella gränser", säger Jacob Mühlrad.

Fakta: "Ay li lu"

Verket är ett beställningsverk från Vancouver Chamber Choir. "Ay li lu" utforskar vaggvisor som allmänmänskligt och globalt fenomen. I stycket samspelar Mühlrads tolkning av jiddischvaggvisan ”Ay li lu” med ett skanderande av decimaler i talet pi.

Verket framförs i Vancouver 2 april och fortsätter sedan till Singapore 13 maj, Vasa 20 maj, Helsingfors 11 juni och Pretoria 22 juni.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons