Annons

Jan Lööf får tecknarstipendium

Konstnären och författaren Jan Lööf tilldelas 2020 års Knut V Pettersson-stipendium.
Tecknarstipendium • Publicerad 3 juni 2020
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Knut V Petterssons stipendium är en meritutmärkelse som delats ut av intresseorganisationen Svenska Tecknare sedan 1973 till en tecknare som är över 40 år – och årets utmärkelse går till Jan Lööf, som i år fyller 80.

Enligt Svenska tecknare har Lööf ända sedan debuten 1966 utvecklat sitt bildspråk och historieberättande i tecknade serier, animerade filmer och en lång rad bilderböcker.

Annons

"Hans oefterhärmliga bildvärld kommer att fortsätta roa, inspirera och älskas länge än”, skriver organisationens styrelse i ett pressmeddelande.

Jan Lööf debuterade 1966 med "En trollkarl i Stockholm" och bilderboken "Morfar är sjörövare". Några av hans mest populära böcker är "Sagan om det röda äpplet", "Örnis bilar" och den tecknade serien "Felix."

Lööf spelade även sjömannen Janos, som av en händelse blir ägare till ett bageri, i den kultförklarade tv-serien "Tårtan" från 1972 och har även tecknat ett antal skivomslag, däribland omslaget till Håkan Hellströms album "Du gamla du fria" 2016.

"Att tilldelas Knut V Petterssons stipendium ger en känsla av högtidlighet när jag ser listan över tidigare stipendiater. Särskilt då den första i raden var Einar Norelius som gav ett outplånligt intryck på mig som barn under 40-talet" säger Jan Lööf i en kommentar efter att ha tilldelats stipendiet.

Fakta: Knut V Pettersson-stipendiet

Stipendiet på 10 000 kronor är en meritutmärkelse som sedan 1973 ges till en förtjänt tecknare över 40 år som utses av Svenska Tecknares styrelse.

Knut V Petterson var tecknare, grafiker och målare. Fonden instiftades 1972 av hans änka Kerstin och förvaltas av Svenska Tecknare.

Källa: Svenska Tecknare

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons