Annons

Jinder har lämnat det festliga hamsterhjulet

Hon har kallats för Sveriges enda rockstjärna – men med förra plattan sade Little Jinder hej då till sitt gamla jag.
Nu går hon över till engelska och ser fram emot en lång mammaledighet.
Musik • Publicerad 9 juni 2020
Little Jinder släpper "Little Jinder’s unreleased romance" den 12 juni. Arkivbild.
Little Jinder släpper "Little Jinder’s unreleased romance" den 12 juni. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson / TT
Josefin Jinder började sjunga på engelska för att hitta tillbaka till kreativiteten. Arkivbild.
Josefin Jinder började sjunga på engelska för att hitta tillbaka till kreativiteten. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Till hösten väntar mammaledighet för Little Jinder. "Det händer absolut ingenting. Jag ska bara föda det här barnet och vara mammaledig, fylla dagarna med det som känns mysigt", säger hon. Arkivbild.
Till hösten väntar mammaledighet för Little Jinder. "Det händer absolut ingenting. Jag ska bara föda det här barnet och vara mammaledig, fylla dagarna med det som känns mysigt", säger hon. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Little Jinders 10-tal präglades av låtar om somriga kärleksromanser och en rejäl dos dekadens. Hon avslutade med att säga ett ordentligt "hej då", med plattan med samma namn. Men hej då till vadå? När dramat väl utspelade sig var det lite otydligt – medvetet – eftersom Josefin Jinder inte riktigt själv visste.

När TT når henne nu sitter hon hemma och tar igen "Game of Thrones"-serien som hon har undvikit fram till nu. På fredag släpps hennes mixtape på strömningstjänsterna, och runt den 6 september kommer hennes andra "mixtape" – som hon skämtsamt kallade barnet i magen när hon offentliggjorde graviditeten på Instagram.

"Fylld av uppbrott"

Annons

De nya låtarna är självbiografiskt inspirerade och låttexterna utspelar sig under förra sommaren, när saker och ting var lite mer komplicerade.

– Sommaren var fylld av uppbrott, från mig själv och från en relation. Jag levde väldigt snabbt i ett högt tempo med mycket folk, mycket fest och mycket jobb. Det kom till en punkt att jag kände att det var repetitivt, jag har varit i någon sorts festligt hamsterhjul i fem år, säger Josefin Jinder.

TT: Någon sade att man skaffar barn för att man inte orkar gå på krogen längre?

– Haha. Jag har också hört det. Det är verkligen, delvis, sant. Det är en längtan efter någonting verkligt, tar man på sig ett så stort ansvar blir livet väldigt allvarligt. Det är så otroligt artificiellt att leva någon sorts artistliv, där fokus hela tiden är på en själv, oavsett om man står på scenen, är i studion eller när man går ut.

Gick i terapi

Efter den stökiga sommaren började Josefin Jinder gå i terapi. Hon gjorde sig av med destruktiva relationer och försökte hitta stabilitet, bryta gamla mönster och inte bara luta sig mot sitt jobb.

– Jag hade kanske börjat leva myten av mig själv, man blir så som man känner att folk ser på en. Jag skulle inte säga att jag har hittat nya sidor av mig själv nu, de har funnits hela tiden, men jag har kanske gett dem mer utrymme nu, säger hon.

För första gången sedan genombrottet sjunger Josefin Jinder på engelska, men det är inte för någon internationell satsnings skull. Hon har aldrig varit mer cementerad i Sverige än nu, trots att hon många gånger längtat bort från "töntiga Stockholm".

– Jag är ganska less på att vända ut och in på mig själv offentligt och dela med mig av mig själv på det sättet jag har gjort i de tidigare skivorna. När jag skriver på svenska skriver jag självbiografiskt, nästan dagboksliknande. Därför ville jag skriva på engelska, för det blir som en barriär mot en själv och ens modersmål.

Bok på gång

Språkbytet blev också ett sätt att hitta tillbaka till kreativiteten igen. Nästa gång hon släpper musik lär det däremot bli på svenska.

– Det känns som att den här skivan var en brygga för att hitta tillbaka till varför det är roligt att göra musik, sedan hittade jag ett sätt att göra det på som inte skapade en massa prestationsångest, säger Josefin Jinder.

Annons

De få spelningar hon tänkte göra under sommaren har blivit inställda eller framflyttade. Till hösten väntar mammaledighet. Förra året fick hon bokkontrakt med Bonniers för en skönlitterär roman, men den har halkat ner på prioriteringslistan efter graviditet, coronaviruset och skivan. Att bli författare är ingenting Josefin Jinder drömt om, snarare handlar det om ett nytt sätt att kommunicera på.

– Jag gillar att hitta sätt att uttrycka mig på, så jag slipper prata med folk!

Fakta: Little Jinder

Josefine Jinder, född 1988, är kanske mest känd under sitt artistnamn Little Jinder. Hon skivdebuterade 2008 med "Polyhedron EP", och hennes första svenskspråkiga album släpptes 2014.

Hon tilldelades 2015 en Grammis i kategorin årets pop och har släppt fyra album, "Break up" 2013, "Little Jinder" 2014, "Allting suger" 2016 och "Hej då" 2018.

Little Jinder medverkade i den sjunde säsongen av "Så mycket bättre", och i SVT-serien "Krunegård och Jinder på turné". 2016 var hon programledare i "Musikhjälpen" 2016 tillsammans med Kodjo Akolor och Pelle Almqvist.

Nu är hon aktuell med "Little Jinder’s unreleased romance".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons