Annons

Julböcker - en trend här för att stanna

Fler vill läsa julböcker och det märks på årets utbud. Mysterier, moderna julromanser, novellsamlingar och julrealism finns bland nyheterna i år.
Litteratur • Publicerad 17 december 2021
"Julbrevet" av Kjersti Herland Johnsen är en av årets julromaner.
"Julbrevet" av Kjersti Herland Johnsen är en av årets julromaner.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gnistrande omslag med snöflingor, och inte så mycket diskbänksrealism. Det är vad bokhandlarna skyltar med inför juletider, enligt Zandra Weldon, som är förläggare hos Lind & Co. Det mest populära är julromanser eller en mysig juldeckare.

– Det ska vara mycket julmys. Sedan kan det fortfarande finnas en deckargåta men det är viktigt att det är snö och bakat julgodis, säger Zandra Weldon.

Annons

Några exempel på årets romantiska julböcker är Amanda Hellbergs julserie "Ulltunasviten", eller "Jul i Fågelkärr" av Ann-Charlotte Persson.

”Det ska vara mycket julmys. Sedan kan det fortfarande finnas en deckargåta men det är viktigt att det är snö och bakat julgodis”
Zandra Weldon

Men det är inte bara julromantik och feelgood som finns bland årets utbud.

Ett exempel på en julberättelse med inslag av realism är den norska författarens Ingvild H Rishøis "Stargate – en julberättelse", där man möter Ronja som bor i Oslo med sin storasyster Melissa och sin pappa som har blivit arbetslös. För att få ihop pengar måste Melissa ge sig ut och sälja julgranar, och Ronja kransar och julkärvar. Pappan hänger i stället mest på stamstället Stargate.

I Klas Östergrens "Julrevy i Jonseryd och andra berättelser" samlas julnoveller som Östergren har skrivit under åren – och även nyskrivet. I antologin kan man ta del av bland annat klassikern "Röd jul" om den extraknäckande julgransförsäljaren som får bevittna ett äktenskap i kras i ett rikt Stockholmshem.

Rädda julen

På barnbokssidan har det svängt om lite när det kommer till de mer moderna julsagorna. De mer klassiska, traditionella julhistorierna av till exempel Astrid Lindgren finns kvar som stämningshöjare i juletider med lackning av julklappar och julbak.

Men i de nyutkomna julsagorna för barn har ett alltmer återkommande element tillkommit: Att man måste rädda eller styra upp julen – på något sätt.

– Ofta finns det ett hot mot julen eller att det är någon gåta som ska lösas, säger Zandra Weldron.

I LasseMaja-författaren Martin Widmarks och illustratören Pelle Forsheds "En helt vanlig jul med familjen Jansson" är det som måste styras upp Alvin och Kajsas föräldrar. Och med julafton runt hörnet är det svårare än någonsin. Julmyset står på spel när familjen stjäl en gran eller nästan råkar ta kål på tomten.

I "Julmysteriet", av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta, börjar mystiska saker hända, som att pepparkaksburken försvinner. Huvudpersonen Ebbe börjar misstänka att det är en jultjuv som härjar.

Lisa Bjärbo, författare aktuell med en julberättelse.
Lisa Bjärbo, författare aktuell med en julberättelse.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Fenomen här för att stanna

Julböcker som kategori är här för att stanna, enligt Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken och som 2017 gav ut antologin "Julklappsboken", en samling noveller och dikter om julen av klassiska svenska författare.

Annons

– Det är nog inte ett övergående fenomen utan har man fått mersmak kommer man att fortsätta vilja ha de här julberättelserna och fler tillskott kommer att komma.

Julböcker kan vara en snabb väg till julkänsla – när man kanske inte har tid till att julpyssla eller förbereda.

– Då kan det vara skönt att kliva in i den här julkänslan utan att behöva skapa någonting och i stället bara sätta sig ner med en bok, säger Paulina Helgeson.

På bland annat den brittiska marknaden har jullitteratur varit stort sedan en längre tid tillbaka. Nu växer genren i Sverige, enligt Zandra Weldon.

– Sedan kan det vara så att man överhuvudtaget går in mer i högtider överlag. När det är skakigt i omvärlden kanske man behöver trygghet, traditioner och högtider – och här ingår hela paketet. (TT)

Ett urval av årets julböcker.
Ett urval av årets julböcker.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta

4 böcker för julstämning

"Julegrisen" av J K Rowling

Författaren bakom Harry Potter är tillbaka med en bok för yngre barn. Jack har ett gosedjur som han har haft jämt, Lilla Gis, som på barnspråk. En julafton händer något förfärligt – LG försvinner. Jack och Julegrisen, LG:s ersättare, ger sig ut på en resa i Förlorien, landet där alla bortglömda saker hamnar, för att försöka rädda LG.

"Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton" av Tage Danielsson och Per Åhlin

Förutom i biografernas salonger kan man nu också ta del av den välkända historien om Karl-Bertil Jonsson i bokform. Utgåvan innehåller själva sagan med illustrationer men också en berättelse om hur det gick till när det stående julaftonsinslaget skapades, samt en storyboard, en serieliknande översikt över manuset.

"Projekt jul" av Cathy Bramley

En romantisk julhistoria om när livet inte blir som man planerat. I den lilla staden Wetherly bestämmer sig Merry Shaw och Cole Robinson för att julen är inställd. När Merrys frieri inte går som förväntat är hon plötsligt hemlös och ensam. Cole är nyskild och saknar sina barn som har flyttat till Kanada. Men när de båda blir ansvariga för stadens julfirande tar det hela sig en vändning. Finns även som ljudbok på Storytel.

"Jul i litteraturen", antologi.

Om man vill läsa några julklassiker, som "Tomten" av Viktor Rydberg, "Granen" av Tove Jansson, "Pälsen" av Hjalmar Söderberg och "Den lilla flickan med svavelstickorna" av HC Andersen, finns denna antologi. Mitt i idyllen bryter också Sonja Åkesson av, med sin smått ångestladdade uppräkning i dikten "Julräkning".

Beata Wallsten
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons