Kadefors och andra nyheter för unga

Sara Kadefors är aktuell med en ny bok för de yngre läsarna, och åter imponerar hon genom att skickligt skildra vilsna unga själar. Hennes nya "Lex bok" är en av flera barn- och ungdomsböcker vi recenserar.
Kultur • Publicerad 30 september 2013
Sara Kadefors.
Sara Kadefors.Foto: 

Barn- och ungdomsböcker

Cecilia Lidbeck: ”Barnhemmet” (Lilla Piratförlaget)

Ordet barnhem andas kärlekslöshet och armod och på ”Edgar & Teklas Bjelkes skolhem för vanartiga barn” är det precis så. Lidbeck beskriver barnens utsatta tillvaro med fin precision. På barnhemmet bor föräldralösa barn men även barn vars föräldrar tycker att deras söner och döttrar behöver förbättra sin personlighet på olika sätt. Det är ett eländigt liv för Gilbert, Otto och de andra. Fransciska gör flera misslyckade rymningsförsök men ger inte upp. Plötsligt börjar barn försvinna, ett efter ett. Man kan ana ett mönster. Det är med stigande spänning och fasa som läsaren börjar inse att det värsta faktiskt kan hända.

Cecilia Nilsson

Anna Höglund: ”Om detta talar man endast med kaniner” (Lilla Piratförlaget )

Anna Höglunds bok är som ett poetiskt konstverk som berör från första sidan. Det är till en början en dyster berättelse, text- och bildmässigt, om att inte höra till, om identitetssökande och rädsla. Att berättaren tecknas som en kanin, men alla andra som människor är ett tydligt grepp för att illustrera känslan av utanförskap. Boken genomsyras av existentiella tankar och varje uppslag skulle kunna läsas enskilt, som poesi, samtidigt som hela berättelsen bildar en unik helhet. Bilderna är en kombination av olika tekniker och passar den poetiska tonen utmärkt. Och trots all dysterhet finns en ljusglimt mot slutet.

Lina Wegendal

Sara Kadefors: "Lex bok" (Lilla Piratförlaget)

Sara Kadefors är en fena på att skriva om unga vilsna själar och det gäller även hennes senaste bok. Lex går sista året på gymnasiet och hon passar inte in, vill inte passa in. Lex retar sig på i stort sett allting i sin omgivning, förutom enda vännen Jonatan, och hon intar en mycket passiv inställning till livet. Men när hon skapar en blogg under annat namn och skriver tårdrypande barndomsskildringar och förespråkar en alternativ livsstil börjar något hända. Bloggen blir en framgång vilket förändrar tillvaron. Kadefors berör olika psykologiska dilemman och även om Lex har sidor som är svåra att tycka om är berättelsen fängslande.

Cecilia Nilsson

Ewa Christina Johansson
: "Anden i glaset" (B Wahlströms)

För första gången har Fanny föräldrafritt. Hon har bjudit hem bästa kompisen Juni och nyinflyttade Stella, som de egentligen inte lärt känna än. Fanny tjatar på de andra om att testa Anden i glaset. Juni, bokens berättarröst, vägrar, men Stella vill vara till lags och ställer upp. Men det går inte riktigt som väntat. Inte alls, faktiskt. Plötsligt ljuder en stark åskknall och alla lampor slocknar. När strömmen kommer tillbaka är Stella spårlöst försvunnen och spelplanen, där bokstäverna är uppritade, ser annorlunda ut. Det är en mycket skickligt uppbyggd historia som får en att rysa från början till slut. Och ett tag efter.

Lina Wegendal

Liz Coley: "Berövad" Övers. Carina Jansson
 (B Wahlströms)

Efter tre års frånvaro kommer 16-åriga Angie hem. Hon förstår inte föräldrarnas reaktion – hon har ju bara varit iväg på scoutläger några dagar. I själva verket har hon varit bortförd och förmodad död. Polisen kopplas åter in och Angie får genomgå diverse undersökningar med upptäckter som chockar föräldrarna. Angie minns ingenting av de senaste tre åren. När hon så får träffa en psykolog börjar sanningen krypa fram. Författarens ingång till övergreppsproblematiken är intressant, men processen går för fort; Angie tycks lite väl stark. En egenskap som förstås är önskvärd i sammanhanget, men får trovärdigheten att vackla.

Lina Wegendal

Michelle Gagnon: "Ingen skulle sakna dig" Övers. Carla Wiberg (Mix förlag)

I ett rasande tempo blir Noa Torson och Peter Gregory jagade av samvetslösa män genom hela Boston. Det börjar med en obehaglig scen i ett lagerhus och fortsätter sedan med oavbruten action. Noa har levt utan skyddsnät länge, föräldralös sedan sexårsåldern har hon lärt sig att anpassa sig i fosterhemssystemet. Snudd på datorgeni, det enda hon delar med Peter som kommer ifrån privilegierade förhållanden. Båda är med i en hackerorganisation och upptäcker på var sitt håll något som utsätter dem för livsfara. Vem kunde ana att datahackning kunde vara så spännande? Första delen av tre, kampen mot övermakten fortsätter.

Malin Backlund

Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.