Annons

Karin Smirnoff skriver nya Millennium-böcker

Succéförfattaren Karin Smirnoff tar över stafettpinnen efter David Lagercrantz och skriver tre nya böcker i Stieg Larssons hyllade bokserie Millennium.
Litteratur • Publicerad 6 december 2021
Karin Smirnoff ska skriva tre nya böcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Arkivbild.
Karin Smirnoff ska skriva tre nya böcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

"Det känns högtidligt att få skriva fortsättningen på Millennium. Jag sa ja till projektet utan att tveka, trots att det skjuter mina egna romanidéer på framtiden", säger den hyllade författaren i ett pressmeddelande från Bokförlaget Polaris.

Karin Smirnoff debuterade 2018 med romanen "Jag for ner till bror", som var första delen i den populära romantrilogin om Jana Kippo, som fick två uppföljare, "Vi for upp med mor" (2019) och "Sen for jag hem" "2020". I år utkom romanen "Sockerormen".

Annons

"Jag skriver förvisso romaner, men känner mig inte främmande för spänningsgenren. Ambitionen är självfallet att spänningshalten ska vara maximal. Att få skriva om Salander, en i grunden komplex person som har beröringspunkter med min egen huvudkaraktär Jana Kippo, är spännande i sig. Jag tycker verkligen om Lisbeth. Det är en bra början", säger Karin Smirnoff i pressmeddelandet.

Stieg Larssons Millennium-trilogi ("Män som hatar kvinnor" 2005, "Flickan som lekte med elden" 2006 och "Luftslottet som sprängdes" 2007 är en av Sveriges största boksuccéer genom tiderna, och publicerades efter författarens död.

David Lagercrantz skrev 2015–2019 tre nya böcker om romanfigurerna Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist . Planen är att också Karin Smirnoff ska skriva tre böcker. Utgivningsdatum för Millennium 7 är ännu inte bestämt.

"Det är en fantastisk möjlighet att självständigt skapa vidare utifrån ett unikt universum som har fått genomslag världen över. Jag kommer fortsätta spinna på Stieg Larssons ämnen som våld, maktmissbruk och samtida politiska frågor. Eftersom jag bor i norra Sverige är det inte otänkbart att Salander, Blomkvist och gänget hamnar här uppe", säger Karin Smirnoff i pressmeddelande

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons