Annons

Katarina Frostenson diktar om Kristina Lugn

När Katarina Frostenson återvänder till lyriken handlar en av dikterna om Kristina Lugn. I dikten "Världen av i går" skriver Frostenson om vänskapen mellan de båda som prövas hårt under Svenska Akademiens djupa kris.
Litteratur • Publicerad 4 november 2021
Katarina Frostenson skriver om vänskapen med Kristina Lugn. Arkivbild.
Katarina Frostenson skriver om vänskapen med Kristina Lugn. Arkivbild.Foto: Gestsson, Olafur Steinar

Dikten utgår från "den stora runda kaffekoppen", en gåva från Lugn till Frostenson som också refererar till Lugn-typiska titlar som "Titta en älg!" och "Hej då, ha det så bra!". I texten berör Frostenson känslan av svek och sorg men också kärlek.

"A. Andra tankar" heter Frostensons färska diktsamling, hennes första sedan den kritikerrosade "Sju grenar" (2018) som kom mitt under Akademiens stora kris.

Annons

Därefter gav hon ut prosa och enligt förlagets beskrivning tar den nya diktsamlingen vid där hennes två prosaböcker "K – berättelsen" och "F – en färd" slutade.

Katarina Frostenson själv ser det som att "berättelsen om en makalös tid fortsätter i en ny lyrisk ton". I förlagets pressmeddelande säger hon också att hon i "A. Andra tankar" betraktar "en häxjakt, begrundar lagen, våldet och besjunger livet som i förödelsen öppnar sig för lätthet och ljus.”

Katarina Frostenson och Kristina Lugn, båda poeter och dramatiker, satt tillsammans i Svenska Akademien fram till dess att Frostenson slutade 2019. Kristina Lugn avled året efter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons