Annons

Kate Winslet isolerade sig för nya filmen

I "Ammonite" gestaltar Kate Winslet den kvinnliga pionjären Mary Anning, en duktig, men förbisedd paleontolog på 1800-talet. Under inspelningen såg skådespelaren till att vara lika isolerad och ensam som sin rollfigur.
Film • Publicerad 16 mars 2021
Kate Winslet spelar paleontologen Mary Anning i "Ammonite". Pressbild.
Kate Winslet spelar paleontologen Mary Anning i "Ammonite". Pressbild.Foto: Lucky Dogs
Saoirse Ronan och Kate Winslet som kärleksparet i "Ammonite". Pressbild.
Saoirse Ronan och Kate Winslet som kärleksparet i "Ammonite". Pressbild.Foto: Agatha A Nitecka

– Jag hade kunnat bo med de andra i teamet på ett bekvämt hotell. Men det hade känts fel, säger hon till TT via Zoom.

När "Ammonite" spelades in bodde den brittiska skådespelaren i en mycket isolerad liten stuga vid stranden. Naturens krafter gjorde sig påminda, det blåste och regnade ofta häftigt.

Annons

– Det var stundtals rätt otäckt. Men det hjälpte mig väldigt mycket.

Den verklighetsbaserade filmen utspelas på 1840-talet. I en liten stad vid den engelska sydkusten bor paleontologen Mary Anning, som försörjer sig genom att samla fossiler som hon kan sälja. När hon av den välbärgade maken till den unga Charlotte (Saoirse Ronan) blir ombedd att mot betalning vaka över henne under hans bortovaro gör hon det motvilligt – men efter hand börjar det uppstå allt varmare känslor mellan dem.

"Gav aldrig upp"

– Det finns en del att läsa om Mary, om än inte så mycket som det skulle funnits om det handlat om en man. Det viktigaste för mig var att få tillgång till hennes dagböcker. Det gav mig en känsla för det dåtida språket, liksom det var viktigt för mig att se hennes handstil och kunna tillägna mig den, konstaterar Kate Winslet.

– Mary visste att hon levde i ett patriarkalt samhälle, hon accepterade det, hon visste att hon inte skulle få det erkännande hon förtjänade. Men hon gav aldrig upp, hon blev aldrig besegrad.

När TT talade med filmens regissör Francis Lee sade han att Kate Winslet alltid utstrålar kraft och styrka. Stämmer det?

– Jag försöker. Men för att kunna göra det måste man även kunna visa sina svaga sidor. När jag var 20 sade jag att ”jag ger mig inte, jag slåss”, men det är först nu jag vet vad det betyder, säger Winslet.

"Inte samma kropp"

Kate Winslet debuterade framför kameran redan som 15-åring och har vid det här laget tre decennier som skådespelare bakom sig. Men det betyder inte att hon alltid känner sig trygg inför mötet med biopubliken.

– Jag är 45 år gammal nu, jag gör intima kärleksscener, men det här är inte samma kropp som jag hade när jag var 20 eller 25. Att vara stark innebär att man är sig själv. Jag jobbar på det hela tiden. Vi flickor måste vara ett föredöme.

I ”Ammonite” finns en omtalad, tämligen explicit, sexscen mellan Winslet och Ronan.

– Vi koreograferade den själva, Saoirse och jag. Vi ville att det skulle vara autentiskt, vi ville hylla deras förening, den skulle vara passionerad utan att visa för mycket. Sexscener mellan kvinnor blir ofta sensationaliserade jämfört med heterosexuella scener. Det vore skönt om det kunde förändras.

Fakta: Kate Winslet

Ålder: 45 år.

Familj: Maken Edward Abel Smith, tre barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: Mängder, bland annat "Förnuft och känsla", "Jude", "Titanic", "Hamlet", "Eternal sunshine of the spotless mind", "Little children", "Holiday", "The reader", "Mildred Pierce", "Revolutionary Road", "The dress maker", "Wonder wheel".

Aktuell: I "Ammonite" som får biopremiär 19 mars.

Kommande: HBO-serien "Mare of Easttown", "Avatar 2", "Fake!".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons