Annons

Kay Ryan blir USA:s nationalpoet

Författaren Kay Ryan, 62 år, tilldelas den finaste utmärkelsen i den amerikanska lyrikvärlden. Under torsdagen utses hon till ny Poet Laureate, USA:s nationalpoet. Hon efterträder Charles Simic och blir därmed den 16:e nationalpoeten i landets historia, skriver New York Times.
Kultur • Publicerad 17 juli 2008

- Kay Ryan har enkelhetens kvalitet; väldigt tillgänglig poesi. Hon tar med dig genom olika bilder så att du ser vardagliga saker på ett djupare plan, säger James H Billington, ansvarig för USA:s nationalbibliotek och den som valde Kay Ryan efter förslag från landets poeter, kritiker och litteraturvetare.

Kalifornienfödda Kay Ryans dikter är korta och sparsmakade. Hon har publicerat sex böcker genom åren, den senaste var "The Niagara river" år 2005, och hon medverkar regelbundet i tidskrifter som The New Yorker. Även om Kay Ryan har erhållit flera litteraturpriser har hon förblivit lite av en outsider. För New York Times berättar hon om sitt skrivande och hur hon valde lyrikens bana - trots att hon egentligen inte ville bli poet.

Annons

- Till slut kunde jag inte motstå det. Lyriken tog över mitt tänkande, som på egen hand hittade på saker och rim. Jag blev smittad, säger Kate Ryan. (TT Spektra)

Bildtext 1: USA:s nya nationalpoet Kay Ryan.Foto: Jennifer Loring/AP/Scanpix

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons