Annons

Kjell Lönnå – djup och sångglädje

Den folkkäre körledaren Kjell Lönnå är död. Slutet kom plötsligt, och Körsverige minns nu Lönnås stora sångglädje.
Kultur • Publicerad 11 maj 2022
Körledaren Kjell Lönnå är död. Arkivbild.
Körledaren Kjell Lönnå är död. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT
Kjell Lönnå, när han fyllde 80 år. Arkivbild.
Kjell Lönnå, när han fyllde 80 år. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

Kjell Lönnå avled under tisdagskvällen, 85 år gammal. Slutet kom plötsligt – så sent som den 7 maj ledde han konserten Caprice i Sundsvall.

"Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre bland oss. Han är bortom bergen och blommorna, men inte bortom sången. Alltid i sång", skriver familjen i ett meddelande till Sundsvalls Tidning.

Folkets körledare

Annons

Kjell Lönnå föddes i Smedjebacken i Dalarna, men familjen slog sig senare ned i Sundsvall där hans pappa var baptistpastor. När Kjell Lönnå var 17 år startade han sin första frikyrkliga ungdomskör.

1965 startade han Sundsvalls Kammarkör, och några år senare annonserade han efter sångglada män för en träff i KFUM:s lokaler i staden och KFUM-kören bildades. Båda körerna blev framgångsrika och turnerade över stora delar av världen. Från 2006 ledde Lönnå även damkören Confetti.

Men det var genom SVT-program som "Sången är din" på 80-talet som Lönnå blev en folkets körledare på allvar. Han ledde även flera andra körprogram, men var också programledare för underhållningsprogram som "Lekande lätt" och "Lönnå med gäster".

Många artister medverkade i Kjell Lönnås program tidigt i sina karriärer, bland andra Helen Sjöholm, Andreas Lundstedt och Carola Häggkvist.

Breddade körsången

Artisten Helen Sjöholm, som själv växte upp i Sundsvall, hade kontakt med Kjell Lönnå senast för några månader sedan.

– Det var i Sundsvall som Kjell blev en tv-personlighet att räkna med. Han kom ju från ett entusiastiskt körliv sedan barnsben via kyrkan, och sedan lyckades han fortsätta föra fram körsångens glädje. Men han lyfte också hur bred körsången kan vara. Det kunde vara gamla andliga sånger blandat med ganska ekvilibristiska sånger, det blev en bredd och det tyckte folk om, säger hon.

För tv-publiken kunde det framstå som att Kjell Lönnå var ganska sorglös, men Helen Sjöholm minns en man som även hade andra bottnar.

– Jag upplevde att det fanns ett väldigt djup i Kjell, men att det var sångarglädjen som drev honom. Det var det som gjorde att han kunde entusiasmera folk något så enormt. Vi som har sjungit framför hans ögon och viftande händer har verkligen fått uppleva den där stora glädjen, säger hon.

Firade jubileum

I fjol fyllde Kjell Lönnå 85 år, och firade samtidigt att han hade lett körer i hela 70 år. Pandemin stannade dock upp körverksamheten, och i en intervju med tidningen Dagen 2021 berättade den folkkäre profilen att han ägnat tiden i isolering åt att skriva nya psalmer. Samtidigt såg han fram emot hösten, när körverksamheten väntades dra igång igen.

– Nu börjar det ljusna, sade han då.

Fakta: Kjell Lönnå

Kjell Lönnå föddes den 13 juli 1936.

Han ledde tre körer i Sundsvall: Sundsvalls kammarkör, KFUM-kören och Confetti.

Lönnå var utbildad musiklärare och reklamtecknare.

År 1979 började en serie med allsångskonserter att sändas i SVT, en tradition som höll i sig till och med 1997. Flera artister som var i början av sin karriär medverkade i Kjell Lönnås program, bland andra Helen Sjöholm och Andreas Lundstedt, Carola Häggkvist och Sissel Kyrkjebö.

Lönnå var även programledare för underhållningsprogrammet "Lekande lätt" och och "Lönnå med gäster". Kjell Lönnå tävlade även i tv-program som "Så ska det låta" och "Fångarna på fortet".

2013 kom han ut med självbiografin "Sången är min".

Kjell Lönnå blev 85 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons