Annons

Klassiker för sin tid

Författarna bakom aktuella "Tusen svenska klassiker" ser den inte som en listbok. Utan ett brett kliv in i den moderna svenska kultur- och nöjeshistorien, med start 1956, året då svensk tv lanserades.
Kultur • Publicerad 26 augusti 2009
Bengt Hallberg, längst till höger, tillsammans med Barbro Hörberg, Egil Johansen och Georg Riedel. bild: Svenskt pressarkiv
Bengt Hallberg, längst till höger, tillsammans med Barbro Hörberg, Egil Johansen och Georg Riedel. bild: Svenskt pressarkivFoto: 
Stefan Jarl är mer känd för filmen "Ett anständigt liv", som också är med i "Tusen svenska klassiker". Foto: Leif R Jansson
Stefan Jarl är mer känd för filmen "Ett anständigt liv", som också är med i "Tusen svenska klassiker". Foto: Leif R JanssonFoto: 
Willy Kyrklund skrev "Polyfem förvandlad". Foto: Jurek Holzer
Willy Kyrklund skrev "Polyfem förvandlad". Foto: Jurek HolzerFoto: 
Jan Gradvall är en av fyra författare till "Tusen svenska klassiker". Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Jan Gradvall är en av fyra författare till "Tusen svenska klassiker". Foto: Jonas Ekströmer/ScanpixFoto: 
Martin Stenmarck. s "7-milakliv" är en klassiker.
Martin Stenmarck. s "7-milakliv" är en klassiker.Foto: 
"Tusen svenska klassiker - böcker, filmer, skivor, tv-program från 1956 till i dag". Foto: Norstedts förlag
"Tusen svenska klassiker - böcker, filmer, skivor, tv-program från 1956 till i dag". Foto: Norstedts förlagFoto: 
1973 gjorde svensk tv en film om Chile, med Pinochet och Allende. , Chile. på ett foto från 1973, det år då Sveriges Television gjorde en dokumentär om händelserna i Chile. Foto: Enrique Aracena
1973 gjorde svensk tv en film om Chile, med Pinochet och Allende. , Chile. på ett foto från 1973, det år då Sveriges Television gjorde en dokumentär om händelserna i Chile. Foto: Enrique AracenaFoto: 
Författaren och journalisten Steve Sem-Sundbergs "Theres" kniper en klassikerplats. Foto: Staffan Löwstedt
Författaren och journalisten Steve Sem-Sundbergs "Theres" kniper en klassikerplats. Foto: Staffan LöwstedtFoto: 

"Tusen svenska klassiker – böcker, filmer, skivor, tv-program från 1956 till i dag" är en orgie för nostalgikern, oavsett ålder.

1 000 klassiker uppdelade på sex decennier lämnar utrymme för både högt och lågt. Sanna Nielsens "Empty room" trängs inom samma pärmar som Ingmar Bergmans "Persona" och tv-programmet "Allsång på Skansen". Journalisten Jan Gradvall är en av fyra författare till boken.

Annons

– En klassiker i den här boken är ett verk som vi tycker har speglat och format den tid det har förekommit i, säger han.

Beslutet att omfamna fyra genrer; film, tv, böcker och musik, är en av huvudpoängerna med boken.

– Målet är att man ska kunna slå upp ett årtal och få en bild av hur det var då i Sverige. Den oinvigde associerar blixtsnabbt till det oändliga antal listböcker som vi de senaste åren har bombaderats med. Men Jan Gradvall är bestämd på den punkten.

– Det är ingen listbok.Vi har lagt ner mycket jobb på texterna kring klassikerna, det är liksom de som är själva grejen.

De fyra författarna – Annina Rabe, Björn Nordström, Ulf Nordström och Jan Gradvall – har i mångt och mycket gått till sina egna bok- och skivhyllor för att hitta material.

– När vi hade satt ihop materialet till en bok fick grejen att vi vill skildra Sverige en ännu bättre effekt i uppslagen. Tv-programmet "Jacobs stege" på samma sida som singeln "Piccadilly Cirkus" säger ganska mycket, avslutar Jan Gradvall. (TT Spektra)

Kerstin Magnusson/TT Spektra

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons