Knausgård får HC Andersen-pris

Karl Ove Knausgård prisas på nytt. Den tidigare Österlenförfattaren är 2020 års mottagare av Hans Christian Andersens litteraturpris på 500000 danska kronor.
Pris • Publicerad 16 augusti 2019
Författaren Karl Ove Knausgård fotograferad i Ystad.
Författaren Karl Ove Knausgård fotograferad i Ystad.Foto: Fredrik Sjöstrand

I motiveringen står det att han belönas med priset "för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi" och för att han "liksom Andersen före honom, har placerat Skandinavien på den litterära världskartan".

Placerade Skandinavien på den litterära världskartan gjorde Karl Ove Knausgård med sin sex band långa självbiografiska romansvit "Min kamp", som gavs ut på svenska 2010-2013.

Tidigare i år mottog Karl Ove Knausgård Svenska Akademiens nordiska pris. Han är aktuell med sin nya bok "Fåglarna under himlen" som släpps på svenska i september.

Norrmannen blir den första nordiska författaren som tilldelas Hans Christian Andersens litteraturpris. Priset har tidigare delats ut till bland andra JK Rowling och Haruki Murakami. Efter flera år i Glemmingebro bor han numera i London. (TT)

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.