Annons

Kompositören till "Gabriellas sång" är död

Kompositören och pianisten Stefan Nilsson har gått bort i ALS efter en tids sjukdom. Han blev 67 år.
Musik • Publicerad 26 maj 2023
Stefan Nilsson gjorde sin sista konsert i Filadelfiakyrkan i maj. Pressbild.
Stefan Nilsson gjorde sin sista konsert i Filadelfiakyrkan i maj. Pressbild.Foto: Bengt Säll

"Pianisten och kompositören Stefan Nilsson har under torsdagen somnat in efter en tids sjukdom. Han avled stilla i sitt hem med den närmsta familjen närvarande. Stefan led av den obotliga sjukdomen ALS," skriver familjen i ett pressmeddelande.

Stefan Nilsson föddes Kukasjärvi i Hietaniemi i Norrbotten, men flyttade som ung till Stockholm för att studera piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, bland annat för Gunnar Hallhagen.

Annons

Nilsson fick en rik och varierad musikkarriär både i egenskap av arrangör och pianist. Han spelade i jazzbandet Kornet, inledde samarbete med Tommy Körberg och Björn Afzelius. I början av 80-talet började han komponera filmmusik och mottog 1998 en Guldbagge för kreativa insatser inom svensk film. Han har skrivit musik för många svenska filmer, bland annat "Gabriellas sång" i "Så som i himmelen."

Beskedet om ALS kom i februari, vilket ledde till att gamla kollegor som Helen Sjöholm, Benny Andersson och Tommy Körberg arrangerade en hyllningskonsert medan han var tillräckligt frisk för att kunna delta. "Musik för livet" den 8 maj i Filadelfiakyrkan i Stockholm blev Stefan Nilssons sista konsert vid flygeln.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons