Annons

Konstnär ger röst åt Notre-Dames själ

Konst • Publicerad 4 september 2021
Notre-Dame i Paris är under återuppbyggnad efter den våldsamma branden i april 2019. Arkivbild.
Notre-Dame i Paris är under återuppbyggnad efter den våldsamma branden i april 2019. Arkivbild.Foto: Adrienne Surprenant

Den amerikanske ljudkonstpionjären Bill Fontana jobbar just nu med ett ljudkonstverk som skulle kunna hjälpa till att återge katedralen Notre-Dame i Paris dess ursprungliga "röst", rapporterar The Art Newspaper. Två år efter den våldsamma branden i Paris försöker han återskapa de ljud från katedralens tio enorma klockor som själva byggnaden "hör".

Fontanas konstverk ska strömmas nästa år via franska Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique (Ircam), som är knutet till konstmuseet Centre Pompidou.

Annons

– Det är ett fysiskt faktum att dessa klockor i själva verket vibrerar hela tiden, det är som en själ som lever inne i Notre-Dame. Den är inte död, den lever, säger Fontana till The Art Newspaper.

Under sommaren har han klättrat runt i klocktornen i katedralen som just nu är under återuppbyggnad. Fontana använde sina sensorer för att lyssna på den största och äldsta klockan – Emmanuel.

– Jag förstod att jag hörde ljud som förmodligen ingen hört förr och som den här klockan givit ifrån sig ända sedan 1681.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons