Annons

Konstnärer sprider ljus under Nobelveckan

Kultur • Publicerad 5 december 2020
Stadshuset I Nobelbelysning. Belysningen hämtar inspiration hos årets fysikpris som gick till upptäckten av svarta hål.
Stadshuset I Nobelbelysning. Belysningen hämtar inspiration hos årets fysikpris som gick till upptäckten av svarta hål.Foto: Pontus Lundahl/TT

Under en pandemi blir det mesta annorlunda, och årets Nobelvecka är inget undantag. Årets pristagare tar emot sina medaljer och diplom i sina respektive hemländer och den traditionella banketten är inställd, till exempel.

Men Nobelveckans nya utformning innehåller även en del nya satsningar, som projektet "Nobel week lights". För att hylla pristagarna lyses en rad byggnader i Stockholm, med start på lördagen, upp med projektioner på teman som både rör årets och tidigare års Nobelpris.

Annons

Inspirationen är hämtad från den franska ljusfestivalen "Fête des lumières" i Lyon. En rad ljusdesigners, konstnärer och forskare ligger bakom verken. Bland annat har konstnären Aleksandra Stratimirovic skapat ett verk specifikt för Nationalmuseum inspirerat av Sara Danius Nobelklänningar, på Strömparterren har Konstfackstudenter placerat en ljusinstallation inspirerad av Ernest Hemingways "Den gamle och havet" och Stadshusets fasad lyses upp av gigantiska projektioner med bilder från rymdens yttersta hörn.

"Nobel week lights" pågår fram till den 13 december.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons