Annons

Kränkta sångare i DR:s flickkör får ersättning

22 före detta medlemmar i public service-bolaget Danmarks Radios flickkör får vardera 25 000 danska kronor, motsvarande 36 000 svenska kronor, i ersättning från DR på grund av kränkande beteende i kören.
Musik • Publicerad 8 mars 2022
Medlemmar ur Danmarks radios flickkör ska få ersättning efter kränkande beteenden. Arkivbild.
Medlemmar ur Danmarks radios flickkör ska få ersättning efter kränkande beteenden. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det skriver DR i ett pressmeddelande, enligt danska TV2.

I november förra året presenterade DR en extern juridisk utredning om förhållandena i flickkören, detta efter att anklagelser om sexuella trakasserier kommit i dagen.

Annons

Lejonparten av kränkningarna ska ha skett för över 20 år sedan, men fortsatt fram till och med 2010. Kulturen kring kören har beskrivits som "helt oacceptabel även för sin tid" av DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn.

Advokaterna som skött utredningen om ersättningar har kommit fram till att det i 22 av 64 fall, där kränkande beteende i form av sexuella trakasserier har visats, finns underlag för att betala ut ersättning.

Henrik Bo Nielsen, DR:s chef för Kultur, barn och unga, säger i en kommentar att fallet är ett mycket allvarligt kapitel i DR:s historia.

"Jag har läst tusentals sidor med berättelser om vad kvinnorna har varit med om, och även om kränkningarna skedde för många år sedan är de fortfarande levande för dem", säger han i pressmeddelandet.

Det är upp till kvinnorna själva om de accepterar ersättningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons