Annons

Krisfond ska hjälpa filmare i Ukraina

Ukrainakriget • Publicerad 8 mars 2022
Europeiska filminstitutioner visar sin solidaritet och går samman för att stötta ukrainska filmarbetare på flykt. Arkivbild.
Europeiska filminstitutioner visar sin solidaritet och går samman för att stötta ukrainska filmarbetare på flykt. Arkivbild.Foto: Valeria Mongelli/AP

Den nystartade krisfonden "Emergency fund for filmmakers" ska hjälpa filmskapare som är i fara och på flykt undan kriget i Ukraina. Pengar har samlats in, bland annat från flera stora tyska filmfonder, men fler donationer efterfrågas.

Bakom krisfonden ligger "The International Coalition for Filmmakers at Risk", en koalition som har skapats av den internationella dokumentärfilmsfestivalen IDFA, den internationella filmfestivalen i Rotterdam och European Film Academy.

Annons

Tanken med krisfonden är att filmarbetare ska kunna ansöka om bidragsbelopp i storleksordningen 500 – 1 500 euro, motsvarande 5 400 – 16 200 svenska kronor, för att täcka kostnader för flytt, visumansökningar med mera, meddelar European Film Academy i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons