Annons

Kristina Ohlsson stannar på Hovenäset i nya spänningsserien för barn

Kristina Ohlsson inleder en ny spänningsserie för unga läsare, som vanligt en blandning av deckare, skräck och övernaturligt. Stämningsfullt och spännande, menar recensenten Bengt Eriksson, men tycker att ”Eldhjulet” saknar något.
Recension • Publicerad 23 september 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelbok (från 9 år)

Eldhjulet

Författare: Kristina Ohlsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Efter succén med vuxendeckarna om August Strindberg på Hovenäset inleder nu Kristina Ohlsson en spänningsserie för barn som utspelar sig i samma bohuslänska miljöer.
Efter succén med vuxendeckarna om August Strindberg på Hovenäset inleder nu Kristina Ohlsson en spänningsserie för barn som utspelar sig i samma bohuslänska miljöer.Foto: Jeffery Richt

Kristina Ohlsson har redan tidigare, i sin vuxna deckarserie med den förre finansmannen August Strindberg, använt orten Hovenäset i Bohuslän som vacker och kriminell miljö. Hon återkommer dit i den nya spänningstrilogin för mellanåldern, som inleds med ”Eldhjulet”. Serien heter ”Barnen på Hovenäset” (alltså inte i utan på).

Där bor Heidi med sin pappa och hans flickvän Jennifer i ett gammalt hus på väg att renoveras. Heidis rum är inte klart, det saknar en vägg. Mamma flyttade till Tyskland, henne ser Heidi allt mer sällan. På Hovenäset har Heidi i alla fall två kompisar, Alva och Harry. Farmor bor några hus bort.

Annons

Lugnt och fridfullt; även om pappa inte tjänar nog med pengar på sitt deltidsjobb. Snart ska Jennifer också föda ett syskon till Heidi. Så kommer ett pariserhjul till Hovenäset, det står på campingplatsen. Bill, hjulets ägare, hyr ett rum hos pappa och Jennifer. Och saker börjar hända …

”Kristina Ohlsson är en av Sveriges skickligaste spänningsförfattare för unga. Från en mening till nästa kan hon vända verkligt och realistiskt till overkligt och övernaturligt.”

Kristina Ohlsson är en av Sveriges skickligaste spänningsförfattare för unga. Från en mening till nästa kan hon vända verkligt och realistiskt till overkligt och övernaturligt. Den förmågan visade hon direkt i sin första unga spänningstrilogi om ”Spegelbarnen” i Åhus.

Och hon kan fortfarande så där plötsligt få verkligheten att dallra till (som vid upptäckten av en liten barnsko eller vaggan som börjar gunga.) Men i ”Eldhjulet” används den tekniken bara ibland, det onaturliga och oroande får istället långsamt, långsamt sippra in i vardagen.

Farmor, som blir allt mer dement, berättar något om ett gammalt pariserhjul som orsakade brand och död. (Men ”det är bara bebisar som behöver vara rädda”.) Farmor uppmanar Heidi: Stoppa pariserhjulet!

Spännande och skrämmande. Fast jag saknar mellanrummen, utbyggnaden av berättelsen. Miljö, personer, bakgrund. Det finns så många hål. Nog bör en roman för unga vara lika noga författad som en roman för vuxna?

”Eldhjulet” är en rysare, en spännings- och skräckberättelse. Men den kunde ha varit mer – en nära berättelse om de människor som befolkar boken. Varför bor pappa, Jennifer och Heidi i det här huset? Varför flyttade mamma? Sparas det till nästa del? ”Eldhjulet” var blott upptakten …

Fakta

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson, bosatt i Stockholm men uppvuxen i Kristianstad, har arbetat som säkerhetsanalytiker för bland annat Säpo och Rikspolisstyrelsen i Sverige och som ”counter terrorism officer” för OSSE i Wien. Hon debuterade 2009 som skönlitterär författare med ”Askungar”, första titeln i serien om Fredrika Bergman, akademiker och civilanställd inom polisen i Stockholm.

Ohlsson har skrivit flera deckarserier för vuxna läsare och började 2013 också att skriva spänningsböcker för yngre. I ”Glasbarnen”, debuten för unga läsare, kombinerades deckare med skräck och övernaturligt. Vilket blivit hennes signum som spänningsförfattare för barn.

”Eldhjulet” av Kristina Ohlsson
”Eldhjulet” av Kristina Ohlsson
Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons