Annons

Krunegård: ”En ambulerande festival av idioter”

Tio artister, tio stopp. Kalasturnén är tillbaka och tar sig över landet med sin vitt skilda artistuppställning. Esther medverkar med trummis och sin vibrafon och det gör även Markus Krunegård, som ser sig som en sjörövare i turnébuss.
Musik • Publicerad 14 juli 2022
Det är första gången Markus Krunegård medverkar i Kalasturnén, som han själv kallar för "en ambulerande festival av idioter" eller "en cirkus utan akrobater". Arkivbild.
Det är första gången Markus Krunegård medverkar i Kalasturnén, som han själv kallar för "en ambulerande festival av idioter" eller "en cirkus utan akrobater". Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Esther släpper ny musik i augusti och för henne känns medverkan i Kalasturnén som något som gått i arv. Hennes pappa, Christian Olsson, var trummis i Fläskkvartetten som medverkade i starten av turnén.
Esther släpper ny musik i augusti och för henne känns medverkan i Kalasturnén som något som gått i arv. Hennes pappa, Christian Olsson, var trummis i Fläskkvartetten som medverkade i starten av turnén.Foto: Märta Thisner/TT

– Jag har lite resfeber och måste tvinga mig att bry mig om ifall det finns strängar och så, för att verka lite proffsig, förklarar Markus Krunegård.

Annons

Han har varit ute på egna turnén "Krunehof" under våren men att åka i väg och spela i den här konstellationen, en festival som rör sig runt i landet, är något nytt.

– Det är alltid roligt att göra något som man inte gjort förut. Även om man spelat på ett ställe förut så är det här i en annan regi. Det känns kul att vara ambulerande och att vara fler, det är lite som att ha arbetskamrater.

För Esther (Lennstrand), som släpper sin andra ep i augusti, känns det som att hennes medverkan har gått i arv.

– Min farsa var med när jag var liten eller kanske inte ens född, men han har pratat om den mycket och det blir fint för oss, som att det gick i arv. Han blev väldigt glad när jag berättade att jag skulle vara med, säger Esther.

"En cirkus utan akrobater"

Markus Krunegård besökte själv Kalasturnén när han var mindre och för både honom och Esther är konceptet att ta sig runt i landet och bygga upp en festival samma dag som den ska spelas speciell. En känsla av att underbart verkligen är kort, här och nu.

– Det är en ambulerande festival av idioter, en brokig skara, en cirkus utan akrobater, haha! Nej, men ärligt talat, jag tycker det är kul med en ambulerande festival som bara dyker upp, säger Markus Krunegård.

Esther håller med honom om hans beskrivning.

– Hundra procent! Det är verkligen så. Det kommer en liten busslast med musikanter som ska göra sitt bästa. Det kommer bli skitkul! försäkrar hon.

Musik och umgänge under en månad

Med i turnébussen finns också Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard, Grant, Klara Keller, Gerd och kalasveteranerna Bob Hund.

– Jag har supermycket respekt för alla och lyssnar på dem annars med. Sen har jag träffat de flesta innan så det är inga totala främlingar. Det blir som en roadtrip med en massa vänner, säger Esther.

Annons

Markus Krunegård tänker efter länge innan han svarar.

– Man blir något slags sjörövare på turnéer. Det är en väldigt otvungen grej att åka runt och inte kunna göra så mycket mer än att umgås tio, tolv timmar och sen spela musik, säger han.

Musik utan förväntningar

Kalasturnén har alltid satsat på bredd i musiken – från rock och r’n’b till indiepop och country – och så även i år som blir första turnén på 18 år. Men frågan om vad publiken ska ha för förväntningar slår Markus Krunegård bestämt bort.

– Förväntningar är förkastliga, det är bara dåligt. Det är bättre att bli förvånad, säger han och förklarar att oavsett vilken musik han spelar blir konserterna olika varje gång och att energin från publiken bidrar mycket.

Esther håller med.

– Det kommer att vara mycket intryck eftersom det är en så blandad lineup, så man får bara vara beredd på ha en jäkla dag och kväll, säger hon.

Fakta Turnéplanen

15/7 Alvesta, Tyrolen

16/7 Örebro, Humlehagen

22/7 Borgholm, Kackelstugan

23/7 Helsingborg, Ångfärjeparken

29/7 Malmö, KB + utomhus

30/7 Göteborg, Bananpiren

5/8 Huskvarna, Folkets park

6/8 Stockholm, Fållan Park

12/8 Karlstad, Nöjesfabriken

13/8 Varberg, Societetsparken

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons