Annons

Kulturens budget sänks med drygt 1 miljard

Regeringen drar in fri entré vid statliga museer. Indragningen görs redan vid årsskiftet. Det är en av förändringarna i regeringens budgetproposition på kulturområdet.
Kulturpolitik • Publicerad 8 november 2022
Regeringen drar in anslaget till fri entré på statliga museer. Arkivbild.
Regeringen drar in anslaget till fri entré på statliga museer. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Årets kulturbudget blir 9,032 miljarder kronor. Det innebär en minskning på cirka 1,1 miljarder kronor jämfört med fjolårets budget på 10,133 miljarder kronor som dåvarande kulturministern Amanda Lind (MP) beskrev som "historiskt hög" – något som delvis förklarades med extra kris- och stimulansstöd på grund av pandemin.

Den nya regeringen beskriver på flera ställen hur avgörande den förra regeringens pandemistöd har varit för det fortsatta konstnärslivet men gör inga fortsatta stödsatsningar – något som kulturbranschen har efterfrågat.

Annons

Däremot höjs anslaget till ersättningar och bidrag till konstnärer med 40 miljoner kronor för 2023. Dessa pengar väntas gå till fler långsiktiga stipendier, något som regeringen kommit överens med SD om i Tidöavtalet. Under 2024 och 2025 blir höjningen 30 miljoner kronor per år.

Den största neddragningen gäller anslaget på drygt 99 miljoner kronor till den fria entrén vid statliga museer som regeringen beslutat att inte förlänga förlänga. Det betyder att Moderaterna och Kristdemokraterna har fått igenom sin linje gentemot Liberalerna som inte ville dra in den fria entrén före valet.

Även scenkonstinstitutionerna får minskade anslag med 3,7 miljoner. Det drabbar dock inte alla. Dramaten och Operan får höjda anslag medan Riksteatern, Dansens Hus, Drottningholms slottsteater, Unga Klara och Voksenåsen i stället får mindre pengar. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons