Annons

”Kulturinstitutioner kan behöva hjälp av Säpo”

Kungliga Operan har varit "enormt naiv". Det menar underrättelseexperten Joakim von Braun efter att Svenska Dagbladet avslöjat att regissören Sergej Novikov hade tagit en paus från sitt chefsjobb i Kreml för att regissera "Jolanta" på den svenska nationalscenen.
Kultur • Publicerad 10 mars 2022
Sergej Novikov presenterades som en ny, lovande regissör för personalen på Kungliga Operan i Stockholm. I själva verket var han en högt uppsatt chef i Putins maktapparat. Arkivbild.
Sergej Novikov presenterades som en ny, lovande regissör för personalen på Kungliga Operan i Stockholm. I själva verket var han en högt uppsatt chef i Putins maktapparat. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han menar att det vid kulturutbyte med Ryssland är nödvändigt att fråga sig om den information man får verkligen är korrekt, skriver Svenska Dagbladet i en uppföljning.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) skriver i en kommentar till SvD att regeringens utgångspunkt är "att de svenska kulturinstitutionerna försäkrar sig, i varje enskilt fall, om eventuella individuella kontakter och samarbeten är lämpliga."

Annons

Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet, menar att kulturinstitutioner kan behöva hjälp av någon expertmyndighet för att hantera politiska frågor och göra analyser inför ett internationellt samarbete.

– Kanske kan det skapas någon funktion där de kan få hjälp av en expertmyndighet. Man kan tänka sig Säpo eller Myndigheten för psykologiskt försvar, säger han till Svenska Dagbladet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons