Annons

Kulturkontakter med Ryssland och Belarus bryts

Alla svenska kontakter och samarbeten med statliga ryska och belarusiska kulturinstitutioner bör brytas, meddelar regeringen.
Kultur • Publicerad 4 mars 2022
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Arkivbild.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Uppmaningen, som riktas till svenska kulturinstitutioner och myndigheter och kommer i kölvattnet av kriget i Ukraina, går i linje med vad exempelvis universitet och högskolor uppmanats att göra.

Inga nya kontakter eller åtaganden med statliga ryska eller belarusiska institutioner ska initieras.

Annons

"Kulturen har en central roll för yttrandefrihet och demokratisering, inte minst i tider av krig. Demokratins röstbärare såsom konstnärer, journalister och kulturaktörer behöver därför stöttas", säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Vidare skriver regeringen att vissa individuella kontakter med kulturaktörer i Ryssland och Belarus – bland annat de som är i opposition mot den ryska statsledningen och dess agerande – kan undantas regeln. Men då måste myndigheter och institutioner försäkra sig om att det är lämpligt att upprätthålla kontakten i varje enskilt fall.

Dessutom ska svenska myndigheter och institutioner ha en "mycket strikt hållning" gällande utbetalningar, hantering av ansökningar, genomförande av projekt och ingående av avtal med ryska och belarusiska parter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons