Annons

Kultursektorn backar med åtta miljarder

Nöje • Publicerad 3 december 2020
Publikbegränsningarna slår hårt mot kultur- och nöjesbranschen. Arkivbild.
Publikbegränsningarna slår hårt mot kultur- och nöjesbranschen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Publikbegränsningar slår hårt mot näringarna inom kultur, nöje och fritid. Under årets första nio månader backade omsättningen i hela branschen med 15 procent, vilket motsvarar åtta miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Statistiska centralbyrån.

Antalet sysselsatta har sjunkit från 58 000 till 52 000. Det motsvarar en minskning på cirka tio procent.

Annons

Särskilt tungt är det för nöjes- och temaparker. Där minskar omsättningen med 80 procent. De kulturella verksamheterna har totalt minskat sin omsättning med 29 procent eller 3,6 miljarder kronor under januari–september.

"Teatrar och konserthus går särskilt dåligt. I den branschen minskar omsättningen med hela 62 procent. Även stödföretag till artistisk verksamhet utvecklas svagt, där har omsättningen minskat med 2,7 miljarder kronor", säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons