Annons

Kungen dök upp på Akademiens möte

Kultur • Publicerad 7 mars 2022
Hatice Zora får stipendium från Svenska Akademien av kung Carl XVI Gustaf vid utdelningen av de kungliga akademiernas Bernadottestipendier på Stockholms slott 2019. Arkivbild.
Hatice Zora får stipendium från Svenska Akademien av kung Carl XVI Gustaf vid utdelningen av de kungliga akademiernas Bernadottestipendier på Stockholms slott 2019. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Under torsdagens veckosammanträde fick Svenska Akademien besök av ingen mindre än kung Carl XVI Gustaf. Det är första gången på över 200 år som en kung var med vid Akademiens sammankomst, rapporterar Dagens Nyheter.

Förutom Akademiens 18 ledamöter får ingen annan närvara än kungen – som har en stående inbjudan. Trots det var det länge sedan en monark dök upp på ett av Akademiens möten.

Annons

– Senast en kung var med vid en sammankomst var på Gustav III:s tid, säger Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare till tidningen.

Gustav III var också den som instiftade Svenska Akademien 1786.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons