Annons
Nyheter

Tioårsplan ska säkra tillväxt av kyrkomusiker

Svenska kyrkan är i skriande behov av nya organister och kantorer. Nu sjösätts en nationell aktionsplan för att skapa intresse för yrket och för orgeln som instrument.
Kultur • Publicerad 6 mars 2021
Genom Projektet Organister i framkant hoppas Svenska kyrkan att kunna rekrytera 700 nya organister de närmaste tio åren. Pressbild.
Genom Projektet Organister i framkant hoppas Svenska kyrkan att kunna rekrytera 700 nya organister de närmaste tio åren. Pressbild.Foto: Alex Giacomini/Ikon
Marit Torkelson är handläggare för kyrkomusik inom Svenska kyrkan och projektledare för Organister i framkant. Pressbild.
Marit Torkelson är handläggare för kyrkomusik inom Svenska kyrkan och projektledare för Organister i framkant. Pressbild.Foto: Magnus Aronson/Ikon

Runt om i landet finns omkring 3 400 kyrkorglar, vilket gör Sverige till ett av världens mest orgeltäta länder per capita. Det är ett unikt kulturarv som förvaltas av 2 000 kyrkomusiker, men trenden är att allt färre elever söker sig till kyrkomusikaliska utbildningar och kommande år väntar dessutom stora pensionsavgångar.

Fram till år 2030 kommer Svenska kyrkan att behöva rekrytera 700 nya organister och kantorer, och för att nå det målet lanseras nu aktionsplanen Organister i framkant.

Annons

– Jag tror att möjligheterna är goda. Den här yrkesrollen är så unik och har så många bottnar att den borde vara attraktiv för både blivande musiker och även för den som vill omskola sig, säger Marit Torkelson, som är handläggare för kyrkomusik inom Svenska kyrkan och projektledare för kampanjen.

Kulturell entreprenör

I rollen som kyrkomusiker ingår förutom att vara instrumentalist också ensemble- och körledaransvar och utrymmet för kulturellt entreprenörskap är enligt Torkelson stort.

– Du är konsertarrangör i det lokala samhället men också i samarbete med institutioner och fria grupper. Svenska kyrkan är en av de största uppdragsgivarna för frilansmusiker, säger hon.

Med hjälp av en tioårig plan hoppas Svenska kyrkan väcka intresset för orgeln som instrument och sänka trösklarna för att träda in i den här världen.

– Vi vet att väldigt många har en relation till det här instrumentet, men det man inte känner till kan man inte ha något intresse för och därför är det viktigt att vi mobiliserar och jobbar på bred front med att synliggöra det på olika sätt, säger Marit Torkelson.

Slumra till Bach

Målsättningarna är att alla nioåringar i Sverige ska möta orgeln vid något tillfälle och att varje församling ska bjuda in till orgelaktiviteter för att visa instrumentets möjligheter. Dessutom ska alla musiker i Svenska kyrkan undervisa i genomsnitt en orgelelev.

Andra exempel på satsningar är att kombinera orgelmusik med massage och konceptet "Go Bach to sleep", där deltagarna helt enkelt får lägga sig med en filt i kyrkbänkarna och slumra till toner av Bach.

– Det är väldigt bra att man använder kyrkorummet och instrumentet på det här sättet. Alla sinnen tilltalas när man får krypa ner med en filt och lyssna på musiken i den fantastiska arkitekturen, säger Marit Torkelson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons